2019. augusztus 23., péntek
Bence névnap

Ezt jól kifőzték

Hetedik alkalommal rendezték meg a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivált szombaton.

Jól teszi, ha felköti a gatyáját a Bakony Expo, mert még pár év, és a vámosi gasztrofesztivál könnyen a nyomába ér. A gondolat nem az enyém, hanem dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkáré, mindenesetre tény, hogy a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál maga a nagybetűs PROGRAM a község életében, ami a vámosiaknak kihagyhatatlan, mindenki másnak pedig erősen ajánlott.

A hétéves gasztroünnep történetét a folyamatos fejlődés jellemezte. Évről évre egyre többen kínálják portékáikat – őstermelők látványnak sem utolsó finomságaikat, kézművesek szívvel-lélekkel elkészített termékeiket –, számos gyerekeknek és felnőtteknek szóló program várja a szórakozni vágyókat, immár a környezet is kellemesebb még egy fokkal (a rendezvény helyszíne idén már az új sportcsarnok volt), és persze a lencsefőzésből és a hurkatöltésből is egyre többen veszik ki a részüket, szám szerint ezúttal 24 csapat. De ami talán ennél is fontosabb – világított rá Sövényházi Balázs polgármester köszöntőjében–, hogy a fesztivál összehozza az embereket. Számos kapcsolat indult itt: idegen arcokból lettek ismerősök, aztán barátok.

Ez az, ami Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint is a rendezvény egyik legnagyobb érdeme. Régen a disznóvágások, a kalákában elvégzett munkák közösségi események is voltak, ahol a munka észrevétlenül folyt át szórakozásba. Ma már azonban ritkák az ilyen közösségi megmozdulások, ezért is fontosak az olyan fesztiválok, mint a vámosi. Másrészt a nemzetközi gasztrosikerek is valahol itt gyökereznek: amikor egy-egy versenyen a magyar séfek lenyűgözik a külföldieket tudásukkal, abban benne van az az évtizedes, évszázados tudás is, amit az elődeiktől, hazai körökből hoztak.

GALÉRIÁNKAT IDE KATTINTVA ÉRI EL

Talán ez lehet a titka annak is, hogy egy község milyen jól fejlődik. A közös élmények, az értékek őrzése egyben ragaszkodást is váltanak ki bennünk: itt a helyiek megmutathatják büszkeségüket, de közben a legifjabbak, a gyerekek is jól szórakoznak. Mindez pedig már valószínűleg azt is magával hozza, hogy hosszú távon kiépüljön a megfelelő infrastruktúra és legyenek vidéki munkahelyek is – fejtegette Viski.

Nemesvámoson legalábbis úgy tűnik, működik a recept. Ami nem is tartalmaz nagy turpisságokat: a bográcsban rotyogó lencse meg a hurka illata, a főzés és nézelődés közben le-lecsúszó pálinka meg a jó hangulat, a barátokkal eltöltött idő lehetősége már éppen elég jó elegyet alkot, hogy valami nagyon szerethetőt kapjunk.