2019. augusztus 23., péntek
Bence névnap

Európát összekötő házasságok

  • kult
  • 2019.02.12
    12:00
A Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében nyílt kiállítás Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelem házasságok révén szerzett diplomáciai kapcsolatairól a Városháza aulájában.

Bölcs Jaroszláv dinasztikus házasságok révén tette sikeressé a Kijevi Nagyfejedelemség külpolitikáját a 11. században. Ő maga a svéd király lányát, Ingigerdát vette feleségül, és később lányait is európai uralkodókhoz házasította: Jelizavetát Harald norvég királyhoz, Anasztáziát András magyar királyhoz, Annát pedig Henrik francia királyhoz adta – éppen e rokoni kapcsolatok miatt övezte nemzetközi elismerés államát.

A kiállításon az imént felsorolt országok egy-egy, Jaroszláv dinasztiájához kapcsolódó épületéről láthatunk fotókat – Magyarországot az Anasztázia és I. András által alapított tihanyi apátság képviseli.

A tárlatot Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg hétfő délután. Elárulta: magyarországi munkássága során nem először járt Veszprémben, szereti ezt a békés, csendes, barátságos várost. A kiállítást szimbolikus jelentőségűnek tartja; mint fogalmazott, azok az országok, amelyek emlékeznek történelmükre, gazdagabbak és erősebbek, mert tisztában vannak gyökereikkel.

Ljubov NepopLjubov Nepop

Ukrajna és Magyarország barátsága ezer évre nyúlik vissza, egyik állam sem tegnap született a semmiből, noha történelmünk során mindkettőnknek számos szenvedést kellett kiállnunk, és meg kellett küzdenünk függetlenségünkért. A nagykövet hozzátette: Ukrajnának különösen nagy szüksége van a barátaira ma, amikor az orosz agresszió a területi egységét is megbontja.

Nepop hangsúlyozta: a napokban Ukrajna alkotmányba foglalta, hogy az ország az Európai Unió- és a NATO-tagság megszerzésére törekszik. Bíznak abban, hogy Magyarország és Ukrajna barátsága a jövőben ezáltal még szorosabbá válhat, és ahogy ezer éve, úgy a jövőben is együtt tehetik erősebbé Európát.

Porga Gyula polgármester Veszprém minőségi kulturális életét dicsérte, melyben fontos szerepet játszanak a városban élő nemzetiségek – így az ukránok is, akik gyakran szerveznek programokat, és szívesen megmutatják gazdag kultúrájukat a veszprémieknek.

A kiállítás munkanapokon ingyenesen megtekinthető a Városháza aulájában, az Óváros tér 9. szám alatt.