2019. július 17., szerda
Endre, Elek névnap

Új veszprémi szobrot avattak a Cholnokyn

Az Arany főkötős szobrot valójában mindenki látta már. Most a régi helyére került egy teljesen új.

Ünnepélyes keretek közt avatták fel Veszprém régi/új köztéri szobrát szombat délután az egyik Cholnoky úti körforgalomnál.

Az Arany főkötős elnevezésű szobor a Cholnoky út és az Almádi út közti körforgalomban állt a 2006-os Gizella Napok óta. És áll ma is, miután szombat délután egy teljesen újat helyeztek a régi helyére. Szintén a Gizella Napok alatt. A cserére azért volt szükség, mert ahogy látható volt, a fából készült szobor az évek alatt elkorhadt.

A három méter magas művet M. Nagy József szobrász készítette vörös tölgybőlA három méter magas művet M. Nagy József szobrász készítette vörös tölgyből

A szobor Veszprém egyik testvérvárosa, Passau jelképének számító főkötőjéről kapta nevét. Az arany főkötő egy ottani női polgári ünnepi viselet. E jellegzetes ruhadarabot generációk tagjai adják át egymásnak, vagy készítik el maguknak a XVIII. század óta a Duna menti településeken.

Az arany főkötősök látványa szorosan kapcsolódik Gizella királnyé halálának helyszínéhez, Passauhoz.

az újraavatásra veszprémi és passaui társaságok és egyesületek is eljöttekaz újraavatásra veszprémi és passaui társaságok és egyesületek is eljöttek

A szombat délutáni újraavatáson Porga Gyula polgármester köszöntötte a megjelent Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub, Passau testvérváros küldöttsége, a Passaui Néptánckör, a Passaui Aranyfőkötősök és a Veszprém-Passau Baráti Társaság Egyesület képviselőit.

Mint mondta, Gizella királyné életművét sokan értelmezték és megfogalmazták már, ám a legfontosabb üzenet, hogy a megjelent passaui és helyi baráti társaságok és egyesületek a mai napig velünk vannak.

-Ezt a ma élő hagyományt tovább kell adni, megőrizni, és megmutatni Európának, amelyre a 2023-as Európa Kulturális Főváros cím jó alkalmat ad. Ez a tradíció azonban csak akkor sikerülhet, ha a veszprémiekre és passauiakra is lehet számítani.

Porga Gyula köszöntötte a megjelenteketPorga Gyula köszöntötte a megjelenteket

Passau alpolgármestere, Erika Träger úgy fogalmazott, megtisztelő és kiemelkedő, hogy a korábban megrongálódott szobor helyére egy teljesen új került, melynek költségeit a német kisebbség és a veszprémi önkormányzat vállalta magára.

A szobor nem csupán egy alkotás, hanem a két város közti barátságot képviseli és nyomatékosítja

- mondta.

A passaui alpolgármester szerint megtiszteltetés, hogy Veszprémben állhat a szoborA passaui alpolgármester szerint megtiszteltetés, hogy Veszprémben állhat a szobor

A körforgalomban újra álló szobrot Csernai Balázs egyetemi lelkész áldotta meg.