2019. augusztus 20., kedd
István névnap

Mobiltelefonnal a csimpánzokért és gorillákért

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, melyhez elsők között csatlakozott a Pannon Egyetem. A kampány célja a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonok begyűjtése, s azok újrahasznosítása.

Az akcióról a Veszprémünk.hu-n vezetett blogjában számolt be a Pannon Egyetem.

Miért pont a mobiltelefonok?

A mobilok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, mellyel élőhelyük drasztikusan megváltozott. Az erdők területe folyamatosan csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. A kezdeményezés ezt a folyamatot szeretné megfékezni.

Ennek érdekében egy gyűjtőpont került kihelyezésre az egyetem központi épületének aulájában, ahova bárki beviheti a régi elromlott telefonját. A zárt dobozokban összegyűlt használt telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. fogja újrahasznosításra átvenni, ahol a telefonok egy zárt láncolaton keresztül kerülnek majd feldolgozásra, vagyis senki nem fogja tudni eltulajdonítani a készülékeket, vagy az abban lévő adatokat-olvasható a blogban.