Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C

Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók

2024. május 3. 15:56
Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is.

A Megyeháza Szent István-termében tartott ünnepségen Veszprém vármegye minden tűzoltósága képviseltette magát, hogy méltó módon tisztelegjenek hivatásuk védőszentje, Szent Flórián előtt, valamint emlékezzenek és emlékeztessék az embereket, hogy mekkora felelősséggel és odaadással jár az, ha valaki a tűzoltó hivatást választja.

Az ünnepi beszédet Márta Attila tűzoltó hadnagy tartotta, aki felidézte védőszentjüknek, Szent Flóriánnak az életét, aki a második században élt római katona volt keresztény hittel. Az akkor ismét felébredő keresztényüldözésben ő dacolva a fenyegetésekkel a társai segítségére sietett, viszont emiatt őt is elfogták és vértanú halált halt. "A helyesnek vélt ügyért és embertársaiért áldozta fel magát" - hangzott el a beszédben.

Márta Attila emlékeztetett a tűzoltó hivatás szépségeire, egyben nehézségeire is. Hiszen az ő munkájuknak ugyanúgy része a tragikus baleseteknél a mentés, tüzek eloltása, veszélyes anyagok kezelése, vagy természeti katasztrófák elhárítása, de mellette gyermekcsoportok körbevezetése is a laktanyában, nyílt napok szervezése, sportvetélkedők tartása. Azt mondta, az emberekben él egy sztereotipikus romantikus kép a tűzoltókról, de hivatásuk valódi lényegét ők értik csak, akik az emberek megsegítésére tették fel az életüket.

Az ünnepségen ezt követően számos veszprémi és vármegyei elismerést adott át dr. Csillag István, tűzoltó ezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Elismerésben részesültek hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók is.

Ezen az ünnepségen adták át a veszprémi "Év tűzoltója" díjat is, amiben Porga Gyula polgármester is közreműködött. Idén Nagy László érdemelte ki ezt a kitüntetést.

Nagy László c. tű. zászlós hivatásos szolgálatát 1997. február 1-jén gépjárművezetőként kezdte meg a Veszprém Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságán, majd 2015. február 1-jei hatállyal különlegesszer-kezelői beosztásba nevezték ki.
A 27 éves szolgálatai alatt a beosztásához szükséges tanfolyamokon és képzéseken bővítette elméleti és gyakorlati ismereteit, új képesítéseket megszerezve a készenlétben tartott gépjárműtípusokra, kisgépekre és egyéb berendezések működtetésére, melyeket a gyakorlatban kiválóan alkalmaz. 2001. évben, a műszaki mentő bázis megalakulása óta főként darukezelői beosztást lát el. Számos káreseménynél, bérmunka során bizonyította rátermettségét, ezáltal hatalmas szakmai tapasztalatra tett szert a több mint két évtized alatt. Szolgálati feladatainak ellátása során nagy figyelmet fordít a fiatalabb tűzoltók képzésére, beilleszkedésük elősegítésére, az újonnan kinevezett gépjárművezetők, tűzoltótechnika kezelők részére a tapasztalatainak átadására. A rá bízott gépjárművek, gépek, eszközök megfelelő használatára, karbantartására kiemelt figyelmet fordít, mindig lehet rá számítani kisebb-nagyobb javítások végrehajtásánál. A kapott és önként vállalt feladatokat nagy szorgalommal, pontosan végzi. A szolgálati és napi feladatok ellátásában kiemelkedően teljesít, konstruktív javaslataival nagyban segíti a tűzoltóság munkáját.
A káresemények felszámolása során hatalmas szaktudásával, egyedülálló tapasztalatával, megbízhatóságával elősegíti a beavatkozások sikeres kimenetelét, a gyors és biztonságos helyszínre jutást. Minden körülmények között számíthatnak segítségére, pontos, precíz, igényes munkavégzésére kollégái, elöljárói szolgálatban és szolgálaton kívül is. Igazi közösségformáló, csapatösszetartó egyéniség.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Korszerűbb gépjárműfecskendőkkel és elektromos autók oltásához szükséges lándzsával is felszerelkezett a katasztrófavédelem Korszerűbb gépjárműfecskendőkkel és elektromos autók oltásához szükséges lándzsával is felszerelkezett a katasztrófavédelem Komoly fejlesztésekkel vágott neki az új esztendőnek a katasztrófavédelem: nemrégiben két új gépjárműfecskendő, egy a távolsági felderítést segítő drónszállító jármű és egy elektromos autók akkumulátor-tüzeinek oltásához szükséges oltólándzsa is érkezett a vármegyébe. 2024. január 11. 22:20 A tűzoltó legfontosabb erénye, hogy segíteni szeretne az embereken A tűzoltó legfontosabb erénye, hogy segíteni szeretne az embereken Több mint húsz éve cserélte a katonai egyenruhát tűzoltó zubbonyra, május óta pedig már a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatói irodájában kezdi és zárja mindennapjait, miután őt nevezték ki a megyei igazgatóság élére. Dr. Csillag István tűzoltó ezredessel nemcsak életútjáról beszélgettünk, hanem arról is, hogyan változott az évtizedek alatt a tűzoltók munkája, milyen olyan esetekhez riasztják őket, amelyek a kétezres évek elején még ritkaságszámba mentek, valamint arról is, mennyire változott meg az emberek felelősségérzete. 2023. június 19. 23:08 A tűzoltói hivatás: biztonság, hősiesség és önfeláldozás A tűzoltói hivatás: biztonság, hősiesség és önfeláldozás Május harmadikán, ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről. Az ünnepségen elismerésben részesítették a katasztrófavédelem azon tagjait, akik a szakma számára is példaként szolgálnak. 2023. május 4. 11:16 Új igazgató a vármegyei katasztrófavédelem élén Új igazgató a vármegyei katasztrófavédelem élén Ünnepélyes állománygyűlés keretében iktatták be április huszonnyolcadikán a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új igazgatóját. A szervezetet május elsejétől az eddigi igazgatóhelyettes, dr. Csillag István tűzoltó ezredes irányítja. 2023. április 28. 15:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.