Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C

Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon?

2024. május 3. 11:59
Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.
 

A miniszter már első mondatai között levonta számunkra a következtetés, hogy bár előadásának címének a ,,Nyaraló vagy otthon?”-t adta, a konklúzió egyszerűen levonható, ha a vagy kötőszót „és”-re cseréljük.  A vitasorozatot, vagy inkább a beszélgetést a miniszter úgy véli, hogy többek között azért is kell elindítani ebben a témában, hogy a Balaton ne csupán egy nyaralóhely legyen, ahogyan Budapestről tűnik, ahol kétségtelenül mindig jó idő van, a felfújt gumimatrac, a napernyő és a napolaj társaságában remek napokat lehet tölteni, és amire csak nyaranta gondolunk egy vagy két hét erejéig vagy, vagy ahogy mostanában tűnik, inkább csak pár napig.

A kormány egyik célkitűzése az, hogy 2030-ra lehetőség szerint az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama között legyünk, ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges, hogy ami a fejlesztéspolitikát érinti, az mindenképpen az, hogy élhető vidék és élhető városok kellenek ahhoz, hogy az ország is élhetőbbé váljon. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy kicsit legyen barátságosabb, emberközpontúbb a városi környezet, a vidéki életfeltételeknél is: a közszolgáltatások legyenek könnyebben elérhetők, illetve magasabb szintű közszolgáltatások álljanak rendelkezésre helyben, vagy karnyújtásnyi távolságra.

Tavaly decemberben fogadta el a kormány az új területfejlesztési törvényt, amelynek az alapja az, hogy a versengéssel szemben az együttműködésre helyezi a hangsúlyt, azért, mert, ahogy Navracsics Tibor fogalmazott: elértük azt a határt, amit a fejlesztéspolitika versengő alapú működtetésével már el lehetett érni.

Az önkormányzatok, a térségek, a járások és a központi fejlesztéspolitikai tervek és érvek is kihasználták már minden tartalékukat. Már csak úgy lehet továbblépni, hogyha a térségek együttműködnek. A miniszter erre saját példát is hozott, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseket. Az Európa Kulturális Fővárosa 2020-21-től kezdve egészen 23-ig 116 környékbeli önkormányzat együttműködését valósította meg társfinanszírozási alapon.

A vidék, a Balaton környékének élhetőségét több szempontból is vizsgálta a miniszter az előadásában, többek között az iskolázottságot, az elöregedési arányt is figyelembe véve.

,,Nagyjából kirajzolódik, hogy miközben a Balaton egy nagyszerűnek tűnő üdülőhely, üdülési övezet, ahol remekül érezheti magát az ember, azt láthatjuk, hogy a helyi társadalmak küzdenek. Küzdenek a jövőért, küzdenek a mindennapi túlélésért, hiszen nagyon erős elöregedés, viszonylag alacsony vagy átlagos, legjobb esetben is átlagos iskolázottsági szint, alacsony foglalkoztatási ráta mind-mind kirajzolja azt, hogy bizony nem túl jó a helyzet” – emelte ki a miniszter.

Veszprémet meghatározónak tartja a balatoni térségben, az egyetlen olyan város, amely közszolgáltatások szempontjából térségszervező erővel bír, az összes többi járásszékhely sokkal kevesebb közszolgáltatást, elérhető közszolgáltatást tud felmutatni.

Navracsics Tibor végül úgy fogalmazott: a kérdés, hogy nyaraló vagy otthon, azaz hogyan tekintünk a Balatonra, egy olyan ökológiai rendszerre, amelyet mindenképpen meg kell őriznünk adott esetben fejlesztésmentesen, hiszen egy ökológiai rendszer számára lehet, hogy ez jelenti a legnagyobb biztonságot egy vagyontárgyra, amely a nemzetgazdaság szempontjából is fontos lehet tartalékként, vagy kiaknázandó fejlesztési forrásként, vagy pedig lakóhelyre. Nyilvánvalóan az okos politikusi válasz az, hogy mindháromra egyszerre. Ennek az összeegyeztetése talán a legnehezebb.

,,Ha priorizálnom kellene, akkor én azt mondanám, hogy lakóhely, ökológiai rendszer és vagyontárgy, azaz a lakóhely logikának kell ma meghatároznia azt is, hogy üdülőhelyként hogyan gondolunk a Balatonra, hiszen az itt élők számára továbbra is biztosítanunk kell a megélhetési lehetőségeket, illetve biztosítanunk kell azt, hogy az itt élő nyaralók és az itt élő lakók megtalálják azokat a közös pontokat, amelyek ökológiai rendszerként tudják értelmezni a Balatont, és ugyanakkor vagyontárgyként is meg tudja tartani ez a térség az értékét.”

A miniszter indította kérdéskört a nap folyamán több aspektusból is vizsgálták, többek között Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora, illetve Markovits Alíz a VEB 2023 vezérigazgatója is beszélt a Balatont érintő hasonló problémákról és felvetésekről.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. ma 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. ma 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.