Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
17°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
17°C

Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse

2024. május 3. 12:50
80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében.

A Veszprém Megyei Levéltárban és az Agórában zajló megemlékezése első felében Gráczki László nyugállományú alezredes tartott ünnepi beszédet a vadászrepülő ezred megalakulásáról és a II. világháborúban betöltött szerepéről.

Az alezredes felidézte, 1944 tavaszán az USA hadserege, illetve légiereje többször is támadást indított nagyszabású bombázó kötelékeivel hazánk ellen, amelyre válaszul az Országos Légvédelmi Parancsnokság úgy döntött, a hatékonyabb fellépés érdekében egy egységes vadászrepülő ezredet hoz létre. A cél az volt, hogy minél több vadászt lehessen egyidejűleg bevetni a bombázók és kísérőik ellen. 1944. május 1-jén meg is alakult a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. vadászrepülő osztálya, a tervezett 101. vadászrepülő ezred első egysége. Ekkor már harmadszorra tűnt fel az üvöltő vörös puma fej a magyar vadászrepülőkön: a jelvényt Hepes Aladár, az osztály első parancsnoka tervezte meg 1938-ban, és nem egy bizonyos századhoz kötődött, hanem személyéhez, így áthelyezésekor követte őt – így lett az ezred szimbóluma is.

Később az osztály Veszprémbe települt és innen repült a bevetésekre, amíg a front helyzete ezt lehetővé tette. 1944 szeptemberében ezreddé alakultak és új gépeket kaptak, melyek, a magyar gyártású Messerschmitt-ek felvették a harcot az amerikai vadászgépekkel is.

A háború évei alatt, az amerikaiak és a szovjetek ellen 396 légigyőzelmet értek el, legeredményesebb pilótájuk Szentgyörgyi Dezső volt, 29 igazolt légi győzelemmel. Ugyanakkor a Pumák veszteségei súlyosak is voltak. Több mint félszázan hősi halált haltak, sokan megsebesültek vagy amerikai hadifogságba estek. Azok, akik a háború után hazatérhettek, kezdetben az újjáalakuló magyar légierő pilótáinak képzésébe kapcsolódtak be, sokakra azonban hamarosan börtön várt koholt vádak alapján. Még évtizedeknek kellett eltelniük, hogy a II. világháborús repülők méltó tiszteletben részesüljenek hősi helytállásukért. Végül 1988-ban újra felkerülhetett a Puma név a Magyar Honvédség Szentgyörgyi Dezső repülőbázis első századának gépeire. Repülőik a jelenkor színvonalának megfelelően technikai eszközökön folytatják elődeink példamutató munkáját, védik az ország légterét a „Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse” jelmondat jegyében – ismertette Gráczki.

Ezt követően Oláh Emil lelkész mondott imát, majd az alapítók leszármazottai, a szervezők, Veszprém Város Önkormányzata nevében pedig Porga Gyula polgármester elhelyezte a megemlékezés virágait a Megyei Levéltár udvarában található emléktáblánál.

Fotók: Pesthy Márton

Bertalan Melinda
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.