Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C

Kalandozás Pilinszky meséiben

2011. szeptember 26. 13:43
Pilinszky János hét meséjéből született az Ég és Föld gyermeke című előadás, melyet kedden mutatnak be Veszprémben.

Az Ég és Föld gyermeke egy zenés álomjáték, melynek meséit Pilinszky János abban a korszakban vetette papírra, amikor a legjelentősebb alkotók kiszorultak a magyar irodalmi életből, mert nem bizonyultak eléggé engedelmesnek a diktatúra számára. A mesék a gyereknek és felnőtteknek egyaránt szólnak, érdekessége, hogy mindkét korosztálynak ugyan arról mesél, csak másképp.

Dóczy Péter rendező elmondta, hogy a darabban van egy egészen erős politikai vonulat, melyet a tükör képvisel. „S mi úgy léptünk és úgy mozdultunk, úgy hajoltunk, úgy mosolyogtunk, ahogyan ők léptek és mosolyogtak.” – mondja a király is, ami jelen volt az 1956-os időszakban is.


Dóczy Péter

– Lehet aktualizálni a darabot, hiszen az önmagunkkal való szembenézés és a saját vágyaink, életünk minősége is benne van – fogalmazott a rendező. – Csak a vágyaink pillanatnyi kielégítésére vágyakozunk, vagy lemegyünk a mélybe, és megkeressük önmagunk démonjait, mint ahogy a kőszívű király is megtisztul? Azért fontos ez a rész, mert általában mindenhol a vezetőket próbálják mintaként bemutatni. Ha a vezető lop, csal és hazudik, akkor mindenki más is ezt fogja tenni, mert azt gondolják, hogy az a sikk, megengedhetik maguknak. Ha egy vezető karizmatikus személyiség, megmutatja, hogy ki lehet lábalni a nehéz helyzetekből.

A darab nem csak önmagunk tisztázásának mély gondolataival foglalkozik, hanem az élet egyéb vonulataiban is erősen elgondolkodtat. Halas Adelaida, aki a Lány szerepét játssza, elmondta, hogy minden szereplő egy dolgot képvisel, ő például a Nőt.


Halas Adelaida

– Próbálom képviselni a nőiséget, hogy a nő hogyan és miben hisz, milyen az Istenbe vetett hite, a varázsereje. Olyan, mint egy spirituális fejlődés és vándorlás. Az előadásnak van egy konkrét íve, de mégis sok nyitott kérdés marad, lehetőségek nyílnak meg. Mindenkinek kicsit mást jelent, de mindenki érintve érzi magát, ezek az érzések megtalálhatóak az ember életében is – mondta el Halas Adelaida.

Ugyan a Pilinszky szöveg kicsit erősnek bizonyul, van egy mélyebb mondanivalója, de a gyerekek is megértik Horváth Zoltán szerint, aki a Kisfiút alakítja. Az erős asszociatív hatásnak köszönhetően a gyerekekhez is szólnak, csak ők másképp fogják értelmezni. A mesék letisztultsága garantálja, hogy igazi családi kikapcsolódásban lesz része mindenkinek.


Horváth Zoltán

Az Ég és Föld gyermekei című zenés álomjátékot szeptember 27-én, kedden 15 órakor mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház társulata a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Janni Anikó
Melczer Zsolt
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.