Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C

Veszprémben járt Magyar Péter

2024. május 2. 11:55
A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is.

Néhány időpontmódosítás után végül szerda este fél hatra hirdette meg Magyar Péter a veszprémi gyűlését. A változtatásra azért volt szükség, mert állítólag kollégái későn jelezték neki, hogy aznap a Telekom Veszprém sorsdöntő meccset játszik, ami ütközne az ő programjával, de ha már így alakult, akkor rögtönzött szurkolóként a rendezvénye után közös meccsnézést is hirdetett az egyik belvárosi vendéglátóhelyen.

Ebből a szempontból mindenképpen kuriózumnak számított a veszprémi látogatása a hivatalosan már a Tisza Párt színeiben politizáló Magyar Péternek, aki pár hónapja az Partizánnak adott elhíresült interjújában még azt mondta, hogy nem akar politikusi babérokra törni. Most viszont már pártpolitikusként az országjáró körútjának derekánál jár, aminek a napokban vannak a Veszprém vármegyei állomásai.

A forgatókönyv itt is hasonló volt, mint máshol: a show részeként először a Bikini slágere, a Közeli helyeken hangzott el, majd közvetlenül Magyar Péter színrelépése előtt a Vén Európa.

Magyar Péternek egyébként rokonságából adódóan van veszprémi kötődése is, nagyszülei Bándon éltek, ezt most is elmondta, majd rátért a fő üzeneteire, amik inkább panelszerű, országos témák voltak helyi sajtosságok nélkül, így viszont több ellentmondás is felmerült.

A veszprémi városvezetésről gyakorlatilag egy szó nem hangzott el, sem Porga Gyula, sem Ovádi Péter neve nem merült fel. Magyar arról beszélt, hogy a nem túl távoli jövőben, amikor reményei szerint átveszik a hatalmat, már másnap megkezdik az elszámoltatást a korábbi politikai elit tagjain. Ennek részeként egy nap alatt csatlakoznának az Európai Ügyészséghez – ez volt egyébként Márki-Zay Péter egyik fő üzenete a 2022-es kampányban – és kirúgják Polt Péter legfőbb ügyészt. Magyar úgy fogalmazott, hogy a mostani oligarcháknak jól kell majd időzíteniük, hiszen az új legfőbb ügyésznél csak azok köthetnek vádalkut, akik elsőként érkeznek az irodájába. A kormánypárti újságíróknak azt üzente, hogy szintén az ő hatalomátvételük után „hosszú, ám tartós szabadságra mehetnek”. Ez az üzenet egyébként nem csak a deklaráltan jobboldali orgánumoknak szólhatott, mint amilyen a Magyar Nemzet, vagy a Hír TV, Magyar korábban már a Telexet és az ATV-t is megvádolta kormánypártisággal.

A kormánydöntő üzenetek azért is hangozhattak furcsán Veszprémben, mert hivatalosan jelenleg nem országgyűlési választásra készül az ország, hanem önkormányzatira és az európai parlamentire június 9-én. Tehát, ha ezeken a Fidesz-KDNP mélyen a várakozásokon alul teljesítene, másnap attól még ugyanez a kormány lenne az ország élén és Magyar Péter szerepelhetne bármennyire kimagaslóan, nem venné át az ország irányítását.

Kifejezetten veszprémi témaként és problémaként egyedül a megyei kórház ügyét hozta fel, ami viszont szintén nem helyi politikai hatáskör. A kórházban a közelmúltban derült ki, hogy bezárják az urológiai osztályt, erre rácsatlakozva Magyar Péter bírálta az elmúlt húsz év magyar politikai elitjét, Gyurcsányt és Orbánt egy lapon emlegetve, akik szerinte eltékozolták azt a lehetőséget, amit az éppen húsz évvel ezelőtti EU-csatlakozás jelentett volna Magyarországnak.

A magyar „problémacunami” egyes pontjait részletezte is, itt viszont Magyar Péter politikai üzenetei több esetben is eltávolodtak a tényleges valóságtól. Például amikor azt a bírálatot fogalmazta meg, hogy a koronavírus idején csak a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalkozások kaptak állami segítséget. Ezzel szemben a pandémia alatt csak Veszprém vármegyében milliárdos nagyságrendben lehetett mérni azt a támogatást, amit a kormány folyósított elsősorban olyan beruházásokra, amik a cégek - nem Mészáros érdekeltségbe tartozó cégek - fejlesztését, ezzel együtt a munkahelymegtartó képességét erősítették.

Az országjáró körút vidéki helyszíneként Veszprémben is kitért a magyar falvak állítólagos problémáira és az elnéptelenedésükre. Ennek az üzenetnek a létjogosultságát Veszprémben viszont megkérdőjelezi az, hogy éppen idén év elején jött ki az a statisztika, hogy csak ennek a vármegyének a kistelepülései 45 milliárd forintot nyertek el a Magyar Falu Program támogatásaiból, a falvak ingatlanpiacainak emelkedő árai pedig azt mutatják, hogy egyre nagyobb a kereslet, hogy a városi otthonukat az emberek falusira cseréljék.

Magyar Péter a Fidesz-KDNP kormány békepárti retorikáját is bírálta Veszprémben és megpróbált ellentmondást felállítani a magyar haderő és hadi ipar fejlesztése, valamint a békepártiság között, amit a kormány hirdet. Pusztán a leegyszerűsített politikai kommunikációban ez érthető felvetés, azonban korábban közgazdászok is alátámasztották, hogy az efféle iparágakba való befektetés nemzetgazdasági jelentőséggel bír és gazdaságilag az egyik kitörési pont lehet az országnak, többek közt a Várpalota mellett épülő lőszergyár is. Tehát ezeket a beruházásokat nem a békepárti politika szemszögéből érdemes értékelni, hanem gazdasági szempontból, amire viszont Magyar Péter nem tért ki.

Nem úgy, mint a Tisza Párt aktuális támogatottságára, ami egy Magyar Péter által idézett közvélemény-kutatás szerint már a legerősebb ellenzéki pártként van jelen a magyar választók között, megelőzve a Demokratikus Koalíciót is, ráadásul szerinte Budapesten és a megyei jogú városokban, így Veszprémben is csupán 3%-kal marad le a Fidesztől.

Ennek a valóságtartalmát pontosan nem lehet igazolni, azt majd a június 9-ei választás teszi meg, ahhoz viszont lehet viszonyítani, hogy hasonló tömeg utcára hívására korábban a helyi ellenzék, Hartmann Ferenc és Katanics Sándor képes volt Veszprémben.

De ha már helyi ellenzék, a Kétfarkú Kutyapárt és az Adamecz Zoltán vezette Együtt Veszprémért Egyesület jól időzítve éppen Magyar Péter nagygyűlése mellett standoltak a Kossuth utcán, így pedig a gyárkerti forgatag mellett különösebb erőfeszítés nélkül érhettek el újabb potenciális, a mostani rendszerrel szemben kritikus embereket.

Adamecz Zoltán egyébként a közösségi médiában közzétett posztja szerint követte Magyar Pétert a meghirdetett meccsnézésre is, ahonnan egy közös képet is posztolt, de mivel Magyar a veszprémi önkormányzati választásban, Adamecz pedig az EP-választásban nem érdekelt, így vélhetően nem kell ebben a találkozóban különösebben nagy összeesküvést látni.

Forrás: Adamecz Zoltán Facebook-oldalaForrás: Adamecz Zoltán Facebook-oldala

Visszakanyarodva a Kossuth utcai rendezvény zárásához, Magyar Péter egy Szent Pál idézettel zárta a háromnegyed órás fellépését, miszerint: „ha szeretet nincs bennem, mit sem érek!”

A választott idézet annak fényében némileg groteszk módon hat, hogy éppen pár napja hozta nyilvánosságra a Mandiner azt a 2020-as rendőrségi jelentést, ami egy konkrét példán keresztül alátámasztja mindazt, amit Varga Judit, volt igazságügyi miniszter, Magyar Péter ex-felesége mesélt el a Frizbiben egykori férje abúzusairól a közös életük során. Magyar egyébként Veszprémben nem élt azzal a lehetőséggel, hogy eme személyét érintő ügyre a helyi közönség előtt reagáljon. Igaz, ezt egy Facebook-kommentben a cikk alatt megtette már, ahol úgy fogalmazott: „ez még mindig az a hamisított jegyzőkönyv, aminek a 90 %-a hazugság és amit bűncselekménnyel szivárogtattak ki.”

A Veszprémben is tapasztalt ellentmondások viszont itt is megjelennek, ráadásul egy mondaton belül, hiszen, ha egy jegyzőkönyv hamisított, tehát nem az eredeti, akkor azt nem lehet illegális módon, bűncselekményt megvalósítva kiszivárogtatni.

Az eseményen rendbontás, ellentüntetők nem voltak, a közönségtől pedig megkapta a tapsot Magyar Péter, igaz, már Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is kapott nagyobb ovációt korábbi veszprémi fellépésükön. Forradalmi szellem helyett sokkal inkább érződött a kíváncsiság, a megfigyelő pozíció a közönség soraiban, hogy pontosan ki is az az ember élőben, aki felveszi a feleségével folytatott privát beszélgetéseit, hogy aztán erre alapozza saját politikai tőkéjét.

Hajas Bálint
további cikkek
Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. tegnap 13:16 Újra megrendezik a civil napot Újra megrendezik a civil napot A tavaly a Gyárkertben megrendezett, Európa Kulturális Fővárosa programsorozat által támogatott civil napot óriási érdeklődés övezte. A lelkesedés az idén sem hagyott alább, a civil szervezetek közösen egy újabb élménydús napra hívják az érdeklődőket, most az Erzsébet Ligetbe.   tegnap 14:48 Stabilizálták Robert Fico állapotát Stabilizálták Robert Fico állapotát Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után - jelentette be Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön. tegnap 9:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.