Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C

Összetartó közösségek a Vámosi Hurka- és Lencsefesztiválon idén is

2024. február 11. 0:10
A kormány már 45 milliárd forintot költött a Magyar falu programban falvak kulturális és közösségi épületeinek fejlesztésére - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Veszprém vármegyei Nemesvámoson, amikor meglátogatta a megújult közösségi házat, utána pedig a település hagyományos februári rendezvényét, a Vámosi Hurka- és Lencsefesztivált.

A falvak egyik legnagyobb versenyelőnye a városokkal szemben a helyi közösségek összetartó erejében rejlik. A magyar kormány éppen ezért hozta létre a Magyar falu programot, hogy ezeken a településeken élők ugyanazt a minőségű szolgáltatást kapják meg, mint a városban élők, mondta Gyopáros Alpár szombaton Nemesvámoson, ahol Ovádi Péter országgyűlési képviselővel és Sövényházi Balázs polgármesterrel közösen tekintették meg a megújult közösségi házat.

Ez az épület lassan a századik születésnapjához közelít, hiszen az 1930-as években épült, ma pedig tíz helyi civil egyesületnek ad otthont, de használják kiállításokra és a helyi iskola egyes szakköreit is itt szervezik meg.

A Magyar falu programban Nemesvámosnak csak a közösségi házra három sikeres pályázata is volt, így összesen több mint 70 millió forintból tudták felújítani a tetőszerkezetet, a belső tereket és a nyílászárókat ki tudták cserélni. Mindezt úgy, hogy az épület küllemében az 1938-as arcát mutatja.

Nemesvámos egyébként a Magyar falu programban a elmúlt években már 300 millió forintot nyert el különböző fejlesztésekre. A Veszprém vármegyei adat viszont ennél jóval magasabb, összesen 45 milliárd forint érkezett a környék kistelepüléseire a kormánytól, emelte ki Gyopáros Alpár. Ezekből iskolákat, orvosi rendelőket és falugondnokságokat is számos esetben fejlesztettek, valamint országos szinten ugyancsak 45 milliárd forintból kulturális és közösségi épületeket újítottak fel, úgy mint Nemesvámoson is.

A kormánybiztos hozzátette, a Magyar falu program a jövőben is folytatódni, hiszen a kormány elkötelezett a falvak támogatásában.

Ovádi Péter a helyi közösségek erejét méltatta és a polgármesterek összetartását, erre az is jó bizonyíték, hogy a mostani Lencse- és Hurkafesztivál főzőversenyén is közös csapatban indulnak a helyi településvezetők. Nemesvámosról úgy fogalmazott, hogy iránytű lehet minden településnek, hiszen itt az önkormányzat, a helyi vállalkozók és a civilek is a kommunikációban hisznek, így pedig valóban olyan fejlesztések jönnek létre, amik a közösségek érdekeit szolgálják és nem csupán üres, felújított épületek.

Sövényházi Balázs polgármester az eseményen megköszönte a kormány támogatását, a falu közösségének állapotáról pedig elmondta, az iskolában már plusz termeket kellett nyitni, annyi fiatal él Nemesvámoson, ez pedig egyértelműen a fejlődés és a biztos jövőkép jele.

A közösségi házban tartott sajtótájékoztató után a nemesvámosi sportcsarnokban hivatalosan is megnyitották a gasztrofesztivált, ahol idén rekordszámú csapat jelentkezett a főzőversenyre, összesen harmincan indultak rajta, többek közt a már említett polgármesteri csapat is, de még Vácról is érkezett egy csapat.

Az egész napos eseményen a lencséből és hurkából készült ételek kóstolása mellett kézműves vásár, állatsimogató, zenés és táncos színpadi programok is voltak, valamint kivonult a Magyar Honvédség is harci jármű bemutatójával.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. ma 3:15 Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. tegnap 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. tegnap 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. tegnap 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.