Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jó helyek: a Zamek söröző

2015. május 10. 20:31
Végre Veszprémben is van már cseh-söröző, ahol összesen 15 féle csapolt és üveges sör közül válogathatunk. A május elsején nyílt Zamek sörözőben jártunk.

Az Egyetem utcában levő vendéglátóegységet a Budapestről leköltöző Balog Gabi nyitotta férjével május elsején, akik maguk is az üzletben dolgoznak.

„Hosszú volt az idáig vezető út. Sokat jártunk Csehországban, mivel a férjemmel rendkívül szeretjük a cseh kultúrát. Először Český Krumlovban, az Eggenberg sörgyárban ittunk cseh söröket, amik annyira ízlettek nekünk, hogy arra gondoltunk: itthon is el kellene ezt terjeszteni”- meséli Balog Gabi, amikor az ötletről kérdeztük, majd hozzáteszi: Budapesten rengeteg cseh söröző van, ott nem tudtak volna ilyen üzletet nyitni. A Balaton-felvidékhez amúgy is sok szál köti őket, ugyanis többek között itt él az a nagyon kedves család is, akik rengeteget segítettek az üzlet megnyitásában - mondta.

Az üzlet neve egyébként várat jelent, ami két dologra is utal: a veszprémi várra, és a vendégVÁRásra.

A Zamekben kizárólag cseh sörökkel foglalkoznak, még az alkoholmentes és a citromos söreik is azok. Csapon a strakonicei sörgyár komlósai, a Dudák és az Eggenberg vannak, amik között két féle világost (az egyik 4,5%-ös!), egy szűretlent, egy mély, szinte csokis-füstös ízűt, és egy vöröst találunk. Ha valaki nem tudja eldönteni, hogy melyiket válassza, kérhet belőlük akár 1 decit is. A veszprémiek eddig egyébként elég kísérletezőnek bizonyultak, a legtöbben majd’ mindegyikből kértek kóstolót.

Üveges sörből tíz félét tartanak, amik között szintén akadnak különlegességek. Nem titkolják, de a rövidekből is a cseh fajtákat részesítik előnyben, Becherowkából például három fajtát tartanak, de szeretnék az egyelőre itthon nehezen beszerezhető Fernet Stock-ot is kínálni.

Aki pedig megéhezne sörözés közben, kérhet virslit, csípős kolbászt, kacsamájas és tepertős kenyeret lilahagymával. Az egyelőre kezdeti stádiumban levő konyháról Gabi elmondta, hogy a tervei szerint az tovább bővülne, ugyanis a prágai pácolt virslit, azaz az Utópenecet, a Kvargli és a Hermelín nevű ínyencsajtokat is igyekeznek minél előbb beszerezni. Kihasználnák a terasz és a jó idő adta lehetőségeket is: a jövőben helyet adnának a meccsek utáni és közbeni sörözésre, és sör-grillpartikat is szívesen szerveznének.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.