Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
17°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
17°C

Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti

2024. április 26. 18:01
Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját.

Jelképekkel megmutatni a hovatartozásunkat már az őskorban is bevett szokás volt: elődeink akkor még különböző állatbőröket festettek meg, jelezve, melyik törzshöz tartoznak, majd az évezredek és évszázadok során a zászlók váltak elsősorban egy közösséghez, településhez vagy éppen nemzethez való tartozásunk jelképeivé.

Erre a hagyományra alapozott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és az önkormányzat is, amikor 2022-ben a lakosságot bevonva megálmodták, majd elkészítették Veszprém egyes városrészeinek zászlóit. A lobogók először a Gizella-napokon voltak láthatók, idén pedig már az egyes körzetekben is megjelentek – a Kertvárosban például márciusban avatták fel ünnepélyes keretek között az ottanit, mostantól pedig a Jutasi lakótelep zászlóját is bárki megcsodálhatja, aki a Kálvin János park felé veszi az irányt.

Jung Edina, a Virágzó Veszprém Egyesület elnöke elmondta: a lobogó motívumaival a lakótelep meghatározó elemeire szerettek volna reflektálni: a március 15. úti uszodára, ahol olyan sokan tanultak meg úszni, a Kiserdő fáira, a magas kockaházakra és a kézilabdacsapatra, mely ugyancsak az itteni sportcsarnokban kezdte meg diadalútját.

Rektor DóraRektor Dóra

Rektor Dóra, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje felidézte az 50 évvel ezelőtt mezőgazdasági területre épített, Jutas vezérről, Árpád nagyfejedelem fiáról elnevezett lakótelep történetét, ahol ma 18 ezer fő, a város lakosságának egyharmada éli mindennapjait. Mint mondta, panelban és lakótelepen élni egyáltalán nem ciki, hanem menő és kényelmes: semmiért nem kell messzire menni, hiszen van itt posta, bölcsőde, óvoda, uszoda, sportcsarnok, cukrászda, parkok, ahol a családok játszhatnak a gyerekekkel, vagy éppen kutyát lehet sétáltatni, netán csak egyszerűen pihenni az árnyas fák alatt. Itt van az Agóra gazdag kulturális kínálattal, a KRESZ park, ahova más városrészekből is szívesen eljárnak, illetve ma már futókör és közbringa rendszer is elérhető itt – az egykor ide tervezett, de pénzhiány miatt meg nem valósult 24 emeletest pedig senki sem hiányolja.

Jung Edina, Pálinkás Roland, Rektor DóraJung Edina, Pálinkás Roland, Rektor Dóra

Ezt szeretnék tehát hirdetni a zászlóval is, amelyet az ünnepség végén a Báthory iskola tanulói átadtak Pálinkás Rolandnak, a körzet önkormányzati képviselőjének, ő pedig jelképesen továbbadta Jung Edinának és a Virágzó Veszprém Egyesületnek, akik ma a legtöbbet tesznek azért, hogy a lakótelep még élhetőbb és pezsgőbb legyen.

Bertalan Melinda
további cikkek
Egy sorrend már most biztos a választások előtt választás 2024 Egy sorrend már most biztos a választások előtt Hétfő délután a veszprémi Helyi Választási Bizottság  kisorsolta, milyen sorrendben szerepeljenek a jelöltek a szavazólapon a június 9-ei önkormányzati választáson. A polgármester- és/vagy képviselő-jelöltekkel együtt összesen 61-en mérettetik meg magukat a választáson. ma 10:03 Vona Gábor Veszprémben: az EP-választás tétje nem a kormányváltás, hanem az ellenzékváltás politika Vona Gábor Veszprémben: az EP-választás tétje nem a kormányváltás, hanem az ellenzékváltás Péntek délután a Második Reformkor párt színeiben Vona Gábor is ellátogatott Veszprémbe országjárásának keretében. A Jobbik egykori elnöke és miniszterelnök-jelöltje tavaly szeptemberben formálta át párttá az addigi alapítványát, amivel az EP-választáson el is fog indulni. A Vehír több témában is kérdezte a pártvezetőt, Vona Gábor pedig a mainstream ellenzéki forradalmi narratíva helyett egy jóval reálisabb politikai képet és célokat festett fel. ma 9:56 Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. tegnap 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   tegnap 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.