Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mérföldkő az állatkert életében

2015. június 19. 18:25
Teljesen megújult a Veszprémi Állatkert Gulya-dombi területe az elmúlt egy évben. 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat ért véget pénteken.

A projektzáró eseményen dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa emlékeztetett: soha nem látott fejlesztés történt a Veszprémi Állatkertben, amely területében és látványosságában is jelentősen bővült.

“Veszprém ismét valamiben egyedülálló lett az országban, a projekt részeként létrejövő madárröpdéhez hasonló nincs hazánkban” – fogalmazott. Megjegyezte még, az is párját ritkítja Magyarországon, ahogy egy ilyen nagy volumenű beruházás ennyire professzionálisan és pontosan jött létre, ezzel az állatkert ismét bebizonyította, méltó a további bizalomra és fejlesztésekre – köszönte meg a közreműködők munkáját.

Porga Gyula, dr. Navracsics Tibor, Török LászlóPorga Gyula, dr. Navracsics Tibor, Török László

Egy jelentős mérföldkőhöz ért az állatkert, de bízom benne, hogy lesz folytatás – vélekedett Porga Gyula polgármester a projektzárón, rámutatva: új szemlélet mutatkozott meg a fejlesztésekben. “Nagy teher került a vállunkra, hogy itt ne álljunk meg” – húzta alá. Kiemelte még, büszkék lehetünk arra, hogy egy veszprémi vállalkozásnak köszönhetően és magas minőségben készültek el a projektelemek.

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója rövid számvetésében arról beszélt, hogy a teljes projekt folyamán mintegy félezer ember dolgozott, aminek végeredményeként teljesen új arculatot kapott a Gulya-domb, több eleme az országhatárán túl is hírnévre tett szert.

2013 augusztusában jelentették be hivatalosan, a kormány kiemelt projektté nyilvánította az állatkert fejlesztését. 2014 márciusában gördültek be az első munkagépek, májusban megnyílt a lámák látványkifutója, augusztusban elkészült az elefánt ház, szeptemberben pedig a lakók is megérkeztek. Télen birtokba vehettük az új orrszarvú házat, tavasszal megnyílt a fókák és pingvinek kiállítóhelye, végül pedig a madárbemutató komplexum is elkészült.

Az igazgató a jövőt firtató kérdésünkre válaszolva elmondta: “Mindig van valami újdonság a tarsolyunkban. A Gulya-dombon kiépült az új állatkert, de nem feledkezhetünk el a több mint ötven éves fejesvölgyi területről sem, szeretnénk modernizálni a régi állattartó helyeket, továbbá dolgozunk egy új gazdasági udvar tervein, illetve egy bakonyi parasztház és udvar bemutató kialakításán.”

A Veszprémi Állatkert kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztése valósult meg a „ZooEvolúció” című projekt keretében. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 481,2 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 40,1 százaléka. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az Európai Uniós támogatást jelentős, 718,8 millió forint központi kormányzati támogatás egészítette ki.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.