Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C

Kulturális épületekkel gazdagodtunk

2015. július 22. 18:15
A kulturális alapellátás elősegítése érdekében tett lépésekről, így a múzeum által nyert pályázatokról és a múzeumi és könyvtár épületek önkormányzati tulajdonba kerüléséről számolt be Hoppál Péter kulturális államtitkár szerda délután Veszprémben.

„Az a kormány társadalompolitikájának célja, hogy a valahova születettség ne jelentsen egész életre szól determináltságot” – fogalmazott az államtitkár. Azt akarják elősegíteni, hogy a vidéki élet a kulturális hozzáférés tekintetében ugyanolyan lehetőségeket biztosítson, mint a főváros. Ebben az önkormányzatokat tekinti legfőbb partnerének a kormány.

„Ha meg tudjuk szervezni, hogy a megyeszékhelyeken és a járási központokban el lehessen érni a minőségi kultúrát – legyen szó akár múzeumról vagy színházi előadásokról – egy olyan kulturális szokás honosodik meg újra, ami által saját magunk számára is magasabbra tesszük a lécet, nőnek a saját magunkkal szembeni elvárásaink. Vagyis az életminőség is növekedik a kulturális szokások gyarapodásával.”

A legkisebb településeken már az idei költségvetésben meghatározták a minimális kulturális normatívát. Veszprém tekintetében kiemelten a Kubinyi Ágoston múzeumszakmai program az, ami egyre gyarapodó forrást biztosít a vidéki múzeumi körnek, elsősorban az állandó kiállításaik felfrissítésére.

A Laczkó Dezső Múzeum több mint 11 millió forintot szerzett ezen a kiíráson.

Az elmúlt fél évben a parlament elé került az a javaslat, amelyet később több ellenzéki képviselő is megszavazott. A megyei jogú városok jelezték ugyanis, hogy a könyvtárak és múzeumok fenntartása mellett hasznos lenne az ingatlanvagyon önkormányzati tulajdonba kerülése is – így Veszprémben négy, Felsőörsön pedig egy ingatlan került az önkormányzat tulajdonába. A város így okosabban tud döntéseket hozni az ingatlanok felújítása, fejlesztése terén, hiszen nem kell az állammal egyeztetnie. Ezzel a markáns decentralizációval

Veszprém ingatlanvagyona milliárdos nagyságrenddel bővült.

Porga Gyula, a Megyei Jogú Városok Szövetsége Kulturális Albizottságának elnöke kifejtette: „az Orbán kormány tényleges partneri kapcsolatot alakított ki a megyei jogú városokkal az élet számos területén, így a kultúrában is. A kormány érzi, meghallja azokat a problémákat, amiket a megyei jogú városok jeleznek, és közösen próbálunk ezekre megoldást találni. Az első lépés a színházak önkormányzati fenntartásba kerülése volt, az ingatlanvagyonnal együtt. Az elmúlt három év bebizonyította, hogy az ilyen intézmények legjobb kezekben a városi önkormányzatoknál vannak.”

„Második lépésként a megyei múzeumok és könyvtárak kerültek városi önkormányzati fenntartásba, a városok gondos üzemeltetőkké váltak, a helyi igényekhez igazodva kiegyensúlyozott működést tettek lehetővé. A 2020-ig tartó fejlesztési időszakra külön forrást kapnak a városok, amik kulturális fejlesztéseket is végrehajtanának. Ezt akkor tudják gyorsan és hatékonyan elvégezni, ha az ingatlanok a saját felelősségi körünkbe tartoznak.”

S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója emlékeztetett: 1925-ben, 90 évvel ezelőtt nyílt meg a múzeum épülete, és azóta voltak ugyan kisebb-nagyobb fejlesztések, de teljes rekonstrukció nem, így hiányzik a 21. századi kényelem és igényesség. Minderre remélhetőleg a kulturális negyed projekt megoldást jelenthet majd.

A már említett 11 milliós pályázat előtt egy 5 millió forintos keretösszeget is elnyert a múzeum a projekt előkészítésre.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. tegnap 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. ma 12:27 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.