Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emléktáblát kapott Eisenbeck István

2016. május 9. 16:16
A korábbi önkormányzati képviselő és pedagógus emléktábláját a Dózsa György Általános Iskolánál avatták fel hétfőn.

Eisenbeck István 1945. május 11-én született Pápán. 1963-ban nyert felvételt a pécsi tanárképző főiskola matematika-fizika-testnevelés szakára. Tanulmányai mellett aktív sportolóként kézilabdázott, a nemzeti bajnokság II., illetve I. B osztályában. A főiskola befejezése után Veszprémben helyezkedett el, a Dózsa György Általános Iskolában. A tanári diploma mellé megszerezte a kézilabdaedzői minősítés oktatói fokozatát.

A pályakezdés első évétől 15 éven keresztül a városi általános iskolai sportbizottság vezetőjeként dolgozott. Tíz esztendeig a város II. osztályú kézilabdacsapatában játszott, az utolsó évben játékos-edző volt.

Archív: Eisenbeck István- Fotó: Kovács Bálint

1979-től az Dózsa iskola igazgató-helyettese, 1989-től 2003-ban történt nyugdíjazásáig az iskola igazgatója. Két cikluson át volt Dózsaváros önkormányzati képviselője.

Eisenbeck István életének 69. évében hosszan tartó betegségben 2013. december 27-én hunyt el.

A volt tanítványok kezdeményezésére avatták fel a városszerte elismert néhai pedagógus és politikus emléktábláját hétfőn a Dózsa György Általános Iskolánál. Az eseményen Eisenbeck tisztelői, volt tanítványok, kollégák és barátok mellett helyi politikusok is részt vettek.

„Azért vagyunk, hogy segítsünk”- hangzott el többször az emlékezők beszédeiben, amely jól jellemezte Eisenbeck életútját.

„Tyúkanyó módján védte övéit: diákokat, kollégákat, iskolánk dolgozóit. Szeretett tisztán látni, képes volt saját maga a dolgok végére járni. Gyakran ment el egy-egy problémás gyerek családjához, megoldást javasolni, keresni. Figyelemmel kísérte nagy családja magánéleti sikereit, történéseit, gondjait. Ha kellett, és tudott, segített. Többemberes teherbírását lehetetlen utánozni”- mondta emlékező beszédében Horváthné Aranka.

Némedi Lajos alpolgármester beszédében Eisenbeck életútját méltatta, kiemelve önzetlenségét, türelmét, és a közösségért való tenni akarását.

némedi lajosnémedi lajos

Nem csak szóval, tettel is segítette közösségét. Nagyon szerette a kétkezi munkát, ha kellett, szőlőt metszett, szüretelt- hangzott el Takács Lászlóné visszaemlékezésében, majd leleplezték az iskola bejárata melletti emléktáblát.

A beszédek és az avatás után meghívásos szivacskézilabda tornát rendeztek kisiskolások részvételével a Dózsa iskolában, ahol a veszprémi Deák, Simonyi és a vendéglátó Dózsa iskola mellett a Pápáról érkező Kilián iskola diákjai is versengtek a vándorkupáért.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.