Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra'

2024. március 23. 21:21
Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak.

Miért érezték úgy, hogy a pszichológia képzésnek helye és aktualitása van a Humántudományi Karon?

Akármennyire is meglepő, bár nagyon népszerű a pszichológia, mégis hiány van szakemberekből ma Magyarországon. Ha Veszprém térségét megnézzük, azt látjuk, hogy az iskolák nem bővelkednek pszichológusokból, így célként tűztük ki a régió szakember-ellátását csakúgy, mint a gyógypedagógia, az óvodapedagógia, valamint a tanító szakmákban. Korábban nem voltunk olyan anyagi helyzetben, hogy elindítsuk ezeket a szakokat, amióta viszont nem állami, hanem alapítványi fenntartású az intézmény, azóta számos innovatív lépést tettünk.

Mi kellett ezen szakok engedélyeztetéséhez, és főként a pszichológia alapszakhoz?

Doktori fokozattal rendelkező minősített oktatók, akik megfelelnek a Magyar Akkreditációs Bizottság elvárásainak. Itt minimum öt oktatóról beszélünk, akiket a már kilenc hónapig tartó akkreditáció előtt is alkalmazni kell az egyetemen, s bár eddig is sok új szakunk volt, minderre nem volt sok remény.

Most szabadon gazdálkodhatunk azzal a pénzzel, amit támogatásként megkapunk, és nem kell félni, hogy zárolják, elveszik, tartalékba teszik…

Tehát a Pannon Egyetemért Alapítvány minden segítséget felajánlott a pszichológia szak elindításához. Sikerült az egyetemre hozni öt minősített pszichológust, akiknek a szaktudásukat más területeken is tudjuk hasznosítani. Ami pedig a képzést illeti, az öt új kolléga a saját ízlésvilágának megfelelő szakot hozott létre, szoros együttműködésben, a jelentkezők száma pedig magáért beszél. De elmondhatom, itt nem állunk meg: mire végeznek a szeptemberben induló alapképzéses pszichológia hallgatók, addigra megpróbáljuk elérni, hogy tovább tudjanak menni a szak mesterszintjére is.

Beszéljünk a számokról! Hogy alakult az őszi jelentkezők száma a Humántudományi Karon?

A karra összesen majdnem háromezren jelentkeztek, közülük 805-en első helyen jelölték meg a Humántudományi Kart. Ezen belül 103-an célozták meg a szóban forgó pszichológia szakot. Az óvodapedagógia szakra ennél is többen adták be jelentkezésüket, pontosan 124-en.

Egyébként ahogy átnéztem a számokat, összehasonlítottam a korábbi évekkel, nem túlzás azt mondanom, hogy amit elterveztünk néhány éve, az bejött, hiszen a legmagasabb számok az elmúlt időszakban indított új szakok népszerűségét mutatják, s így a karok közül is mi vonzottuk be a legtöbb hallgatót.

Váratlan siker, amiért rendkívül boldogok vagyunk. Országos szinten a tavalyinál kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, nálunk pedig többszörös a túljelentkezés. Szintén hatalmas eredmény, hogy január közepén elfogadták a terület- és városfejlesztés mesterszak indítási kérelmünket, ahová negyven jelentkezőnk van, ősszel tehát ez is magabiztosan startol.

Említette, hogy váratlan volt a siker. E szerint vannak olyan kihívások, amelyek megoldásra várnak a nagy jelentkezőszám miatt?

Igen, infrastruktúra szempontjából még van hová fejlődni. Jelenleg szűkösen vagyunk az N épület első és második emeletén, így majd idővel a földszinti részt is birtokba vesszük. Csillag Zsolt kancellár úr régi ígérete, hogy kapunk újabb területeket, például az O épület földszintjét, majd később az egész épületet. Közben az N harmadik emeletén kommunikáció- é médialabort rendezünk be, ami reményeink szerint május végére elkészül, így a kommunikáció- és média szakos hallgatók gyakorló területként használhatják. Mindemellett közösségi tereket is hoztunk és még hozunk is létre, tehát történnek pozitív változások, méghozzá jó ütemben.

Úgy fogalmazott korábban, hiány van a pszichológusokból. Ön szerint miért van szakértelmükre manapság különösen nagy igény?  

Valahogy úgy látom, a világ afelé megy, hogy az ember több támaszra, mentálhigiénés segítségre szorul. Nyugaton már egyértelműen elfogadott, hogy valakinek pszichológusa van. Gyakran halljuk, hogy a világ felgyorsult. A személyes véleményem erről az, hogy ez a gyorsulás valóban sok mindent másképp működtet: például a családokat.

Ma nem az az általános, hogy vasárnap a család leül egy asztal köré, és húslevest ebédel, hanem az, hogy a zajos bevásárlócsarnokokban kevereg, parkolóhelyet keresve, hogy valami kifőzdében ehessenek.

Úgy hiszem, felszínesebbek ma a családi és baráti kötelékek, a gyerekek nem a szülőkhöz, hanem a telefonjukhoz fordulnak tanácsért. Emiatt nem tudnak normális kötődést kialakítani, bizonytalanabbak lesznek, és segítségre szorulnak. És mi oktatóként ugyanazt a teljesítményt várjuk el a hallgatóktól, mint korábban, s közben nem is tudjuk, mivel küzdenek legbelül. Viszont boldogok vagyunk, hogy a képzésünknek köszönhetően a jövőben lefedhetjük a térség pszichológus-ellátását. Ugyanez elmondható az óvodapedagógia kapcsán is: végre nem lesz szakember hiány a régióban.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.