Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden parkolóhely megszűnik

2016. május 19. 11:21
Na nem kell megijedni, nem egyik napról a másikra, hanem úgy ötven éves távlatban.

Azt már tudjuk, hogy mi a városvezetés terve a belvárossal. A miniszterelnök múlt héten ígéretet tett a színház eredeti állapotának helyreállítására, és ezzel együtt a környezetét, a Püspökkertet is a századeleji állapotába tennék rendbe. A kulturális negyed program részeként az Erzsébet-liget lenne Veszprém Margit-szigete: egy olyan zöldfelület a belváros kellős közepén, ahol mindenki szívesen tölti a szabadidejét.

Mindezek azt jelentik, hogy a Színházkertben és a ligetben is felszámolják a parkolóhelyeket.

Ez elsőre radikális lépésnek tűnhet, a közlekedés-technológia azonban abba az irányba tart, hogy idővel a város összes parkolóját meg lehet szüntetni. Joel Budd írt egy cikket az 1843 magazinba arról, hogyan változtatja meg alapjaiban a városépítészetet az önvezető autók elterjedése.

Mert az önvezető autók már a spájzban vannak: tíz éve még csak scifikben meg mérnökök fejében léteztek, mára viszont több millió kilométert teljesítettek – úgy, hogy két kezünkön meg tudjuk számolni, hány balesetben voltak érintettek, és ezekben mind a másik fél hibájából. Jövőre Svédországban száz önvezető Volvót helyeznek forgalomba, és minden autókonszern azon dolgozik, hogy mielőbb piacra tudja dobni a maga önjáróját. Budd szerint a század közepére az önvezető autó lesz az alap, és csak a retromániások vezetik majd saját maguk a gépkocsijukat – hobbiból, nem szükségből.

Ez rövid távon is javítja az életszínvonalat: a mozgáskorlátozottaknak nem kell állandó kíséret, ha autóval akarnak közlekedni; az időseknek nem kell a romló látásuk és lassuló reflexeik miatt aggódni; a tinik pedig akkor is biztonságosan hazajutnak az esti buliból, ha tajrészegre itták magukat (amit senkinek nem ajánlunk!). Hosszabb távon azonban a városaink is átalakulhatnak.

Megszűnnek a parkolóhelyek, először csak a belvárosokban: amikor beérünk a munkahelyünkre, egyszerűen hazaküldjük az autót, amikor pedig ismét szükségünk lesz rá, egy mobilapplikációval odahívhatjuk magunkhoz. Második körben aztán a lakótelepeken is parkosítani lehet a megállóhelyeket, hiszen miért tárolnánk ott az autónkat, ha egyébként el tudja vezetni magát egy városszéli parkolóházba? Ezzel sokkal élhetőbbé válik a lakókörnyezetünk.

Arról nem is beszélve, hogy innen már csak egy lépés az, hogy

nincs is szükség saját autóra,

hiszen a városszéli parkolóházból bérautót is ugyanúgy hívhatunk magunknak egy Uber-szerű alkalmazással. Sőt, magával az Uberrel. A cég vezérigazgatója nem is titkolja, hogy a jelenlegi alternatív taxis szolgáltatás csak átmeneti a vállalat életében: ők hosszú távon arra készülnek, hogy önvezető autóflottát alakítsanak ki, amit az alkalmazás segítségével tudunk házhoz hívni, amikor pedig már nincs szükségünk rá, egyszerűen kiszállunk belőle, az pedig megy tovább a következő felhasználóhoz.

Ez várhatóan megfordítaná azt a trendet is, hogy az emberek pánikszerűen menekülnek az élhetetlen belvárosokból: ha hirtelen zöldbe borulna minden parkolófelület New Yorkban, Londonban, Budapesten vagy akár csak Veszprémben, a belvárosi élet hirtelen átokból áldássá válna. Ha pedig újra belaknánk a belvárosokat, azzal is tovább csökkenne az oda irányuló autóforgalom, hiszen minden gyalogosan is elérhető közelségbe kerülne.

A világ ebbe az irányba tart – csak az a kérdés, hogy húsz, ötven vagy száz év alatt jutunk-e el ide. Látva a technológia iszonyatos sebességű fejlődését, szerintem kevesebbet kell várnunk erre a világra, mint ma gondolnánk.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.