Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Hogyan neveljünk olvasó gyerekeket?

2016. november 24. 21:17
A Rózsa Úti Általános Iskola könyvtárában erre a kérdésre adott választ dr. Pompor Zoltán gyermekirodalom-szakértő csütörtök este.

– Abban a pillanatban, amikor a gyermek könyvet vesz a kezébe máris sikeres szülők vagyunk – húzta alá Pompor Zoltán előadása felvezetőjében, majd a mai tizenévesek olvasási szokásiairól beszélt. Az elmúlt tíz évben megnövekedett a fiatalok olvasási kedve, a helyzet azonban mégsem rózsás. – Rengeteg időt töltenek a mai fiatalok szövegolvasással. Internetes cikkeket olvasnak, írott üzenetekben kommunikálnak egymással, a szépirodalom azonban csak elvétve kerül a szemük elé – állította a szakértő, hozzátéve, a szépirodalom hiányát nem pótolhatják más típusú szövegek, a közösségi média tartalmai nem nyújtanak megoldást az olvasás hiányára.

dr. Pompor Zoltándr. Pompor Zoltán

– Mivel tud többet a szépirodalom? – tette fel a költői kérdést az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársaként is dolgozó szakember, aki szerint azzal, hogy az irodalom világán keresztül más képzeletvilágába lépnek be a gyerekek, fejlődik az empatikus készségük, bővül szókincsük, s ami talán ennél is fontosabb, személyes történetekkel gazdagodnak. – Az olvasónevelés már egészen kicsi korban, az estimesével kezdődik. Fontos, hogy mi szülők is élvezzük a mesélést, s önmagunk számára is szórakoztatóvá tegyük a folyamatot – tette hozzá, számos interaktív, kreatív lehetőséget tartalmazó könyv bemutatása közben.

Számos kutatás bizonyítja az olvasó emberek sikerességét – tudtuk meg a szakembertől, aki szerint a Németországban nagysikerű olvasásnépszerűsítő programra lenne szükség hazánkban is.

Zatkalik Dániel
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.