Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Le tudják kapcsolni a villanyomat Kínából?

2017. március 13. 16:55
A kiber terrortámadásokat egyelőre sokunk a sci-fi kategóriába sorolnánk, pedig valós veszélyt jelentenek.

Azt persze érdemes már az elején leszögezni: egy igazán hatásos és romboló kibertámadás megszervezéséhez és végrehajtásához olyan erőforrásokra van szükség, amelyek miatt az Europol szerint rendkívül valószínűtlen egy ilyen támadás.

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy belássuk, miért lehet veszélyes az informatikai rendszerek elleni támadás, hiszen a számítástechnika ma már életünk minden részében jelen van. Egy kibertámadás súlyos gazdasági károkat okozhat, ha sikerül blokkolni a bankok informatikai rendszerét, és emberéleteket is követelhet, ha egy kórház működését bénítják meg, vagy a manapság egyre több autóban jelen lévő fedélzeti computert piszkálják meg – esetleg kilövik a légiirányítási rendszert. A legnagyobb potenciál azonban az erőművek támadásában van.

Tavaly december 17-én több mint egy órára sötétségbe borították Kijev egy jelentős részét, az áramkimaradást kibertámadás okozta, ráadásul nem is először: egy évvel korábban negyedmillió ember maradt áram nélkül egy hasonló támadás következtében.

Jelentős támadás volt a Stuxnet vírus, amit 2010-ben az iráni atomerőművek ellen vettettek be. A Stuxnet komplexitása és fejlett hatásmechanizmusa egy komoly szakértőkből álló csoportot sejtet a háttérben, a fertőzés jól irányzott volta profi kivitelezőket és bőséges finanszírozást feltételez. A vírus elérte a célját: a támadás után Irán leállította az urándúsítóit, mivel a centrifugák több mint ötöde megsemmisült, a kártevő ugyanis észrevétlenül a tűréshatár fölé növelte a gépek fordulatszámát.

Mondanom sem kell, vannak rendszerek, amelyek túlterhelése nem feltétlenül áll meg ennyiben, és súlyosabb következményekkel is járhat. Hogy a kibertámadásoktól való félelem mennyire nem alaptalan, azt leginkább ez a térkép illusztrálja, ami élőben mutatja az észlelt támadásokat a világban.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.