Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sopotnik Zoltán kapta a Sziveri-díjat

2017. április 10. 20:04
Szakmai konferenciával és a Sziveri-díj átadásával kezdődtek meg az idei Sziveri napok.

A Sziveri János nevét viselő intézet minden évben megemlékezik a Délvidékről áttelepült költőre, az Új Symposion szerkesztőjére. Hétfő délelőtt a társaság szakmai tanácskozást tartott a költő műveltségéről, tájékozódási irányairól, költészetének kontextusairól.

Reményi József TamásReményi József Tamás

Reményi József Tamás, a Sziveri Baráti Társaság elnöke már az esti díjátadó gálán kitért az egyetem és a város támogató erejére, amelynek köszönhetően a legteljesebb szellemi autonómiát élvezhetik Veszprémben. Sziveri utóélete szorosan kötődik Veszprémhez, hiszen számos barátja és alkotótársa folytatta itt munkáját, a városban alapították meg az Ex Symposion folyóiratot is.

Reményi úgy látja, a 90-es évek légüres tere után ma ismét reneszánsza van Sziverinek, ezt fémjelzi az is, hogy Szeged és Veszprém után megtalálta harmadik otthonát is a társaság: ősszel a szentendrei Ferenczy Múzeumban nyílik kiállítás az Új Symposionról.

A társaság tudatosan törekedik arra, hogy egyre több fiatalt delegáljon a köreibe, 1992 óta pedig rendszeresen odaadományozzák a Sziveri-díjat egy fiatal tehetségnek, aki már letett valamit az asztalra, de neve még nem betonozódott be az irodalmi kánonba.

A díjat idén Sopotnik Zoltán magyar költő, író, szerkesztő és kritikus vehette át Porga Gyula polgármestertől és Reményitől.

Sopotnik Zoltán Salgótarjánban született 1974-ben. 1998-tól publikál többek között a Holmi, az Alföld, a Népszabadság, a Műút, a Prae, a Jelenkor, a Tiszatáj és a Litera lapokban. 2012-13-ban a JAK füzetek szerkesztője volt. 2009-től a Prae folyóirat próza-, majd a 2015/3-as lapszámtól a versrovat szerkesztője, 2010 óta kreatív írást tanít, vers- és prózaszemináriumok vezetője többek között a JAK, a FISZ és a Műút Szöveggyár keretében. Versei több antológiában is szerepelnek, 2013-ben Fahéjas kert címen adták ki mesekönyvét. Eddig öt verseskötete jelent meg: Krokodil (Kortárs, 2003), Az őszinteség közepe (JAK-L'Harmattan, 2006), Futóalbum (Kalligram, 2009), Saját perzsa (Libri, 2012), Moszkvics (Kalligram, 2016).

A költőt jó barátja és szerkesztőtársa, Orcsik Roland méltatta laudációjában, aki visszaemlékezett az első szigligeti estékre, amikor Goethéről és Sziveriről értekeztek, Sopotnikról pedig még kevésbé sejthették, hogy költő lesz. Orcsik őszintén bevallotta, kezdetben Sziveriéhez hasonlóan Soptonik verseit sem szívlelte, később azonban felfedezte a versek barbár érzékenységében rejlő szépséget és a politikai undor mögött meghúzódó elpusztíthatatlan életigenlés lehengerlő erejét.

Kezdetben egyébként Sopotnik Zoltán sem kedvelte Sziveri költészetét. Viszonylag későn, 2001-ben találkozott vele, és két évébe telt, mire megszerette a szövegeket, ma azonban már Sziveri ihletésére íródik néhány verse. Moszkvics című kötetében is három a költőnek szól, melyeket felolvasott az esten.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.