Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
-0°C
2024. március 19. József
Veszprém
-0°C

Uhufióka kelt ki az állatkertben

2017. május 24. 9:11 // Forrás: Veszprémi Állatkert
A Veszprémi Állatkert uhu tenyészpárja évről évre szaporulattal örvendezteti meg az állatkertészeket, ami a faj természetvédelmi státuszára való tekintettel rendkívüli jelentőséggel bír.

Idén tavasszal egy kis uhu fióka kelt ki az állatkertben, mely szépen cseperedik, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal. A fiókát az állatkert állatorvosa megvizsgálta és egyedi azonosítóval, mikrochippel látta el.

A Föld legnagyobb termetű bagolyfaja az uhu, más néven nagy fülesbagoly. Magyarországon fokozottan védett és ritkaságnak számít. A hazánkban költő párok számra évről-évre kis mértékben növekszik, melyhez hozzájárul a faj sikeres betelepítése az eredeti költőhelyeire, amiben a Veszprémi Állatkert minden évben részt vesz.

Éjjeli állat, de megfigyeltek olyan példányokat is, amelyek nappal jártak zsákmány után. Rendkívül kifinomult látása és hallása segíti vadászatában. Táplálékát főként madarak és kisebb emlősök alkotják, melyeket horgas csőrével könnyedén elejt ez a nagyméretű ragadozó madár.

Az Európában és Ázsiában őshonos uhu kerüli az emberlakta területeket, nehezen megközelíthető, fákkal borított, vagy sziklás, szakadékokkal szabdalt területeket választja élőhelyéül.

A Veszprémi Állatkert uhu fiókáját a fejes-völgyi bagolyröpdében tekinthetik meg látogatóink.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.