Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Nem a pozíció, a belső meggyőződés a legfontosabb'

2017. november 24. 4:23
Dr. Fürjes Balázs, kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos volt a vendége csütörtökön a Polgári Szalon programsorozatnak, akivel Porga Gyula polgármester beszélgetett életútjáról, munkájáról, és arról is, vajon esélyes lett volna-e Magyarország az olimpia lebonyolítására.

Fürjes Balázs életútja a kezdeteket tekintve könnyen vezethetett volna akár a politikusi pályához is: 1988-ban, 16 évesen, a Fideszből áradó lüktető hév hatására gimnáziumi barátjával együtt Fidesz csoportot hozott létre, majd 8 évvel később, a jogi egyetemen a Fidelitas egyik alaptó tagja lett. Lehetősége lett volna elhelyezkedni a Parlamentben, ő mégis nemet mondott.

Porga Gyula, dr. Fürjes BalázsPorga Gyula, dr. Fürjes Balázs

„Én tudatosan választottam azt, hogy nem leszek politikus, hanem befejezem a tanulmányaimat és szert teszek egy szakmára. Egyrészt a családi helyzetem sem engedte volna meg, másrészt szerintem jó, ha egy fiatal megtapasztalja a politikán kívüli világot is. Nekem ez hihetetlen szabadságot adott és ad a mai napig is” – vallotta.

Sokáig kellett nógatnia Deutsch Tamásnak is, mire öt ügyvédi irodában töltött év után, az első Orbán-kormány idején elvállalta a miniszteri kabinetfőnöki pozíciót. Amiről nagyon hamar kiderült, hogy nem az ő habitusához illik. Már épp áthelyezését akarta kérni, amikor jött a fordulópont: megbízták a leégett Budapest Sportcsarnok újraépítésének munkálataival, és ebben végre igazi kihívást látott.

„Huszonévesen megkapni ezt a feladatot hatalmas felelősség volt. Műszaki analfabéta voltam és vagyok most is, annak ellenére, hogy nagyon nagy műszaki tudást is igénylő területeken tevékenykedem” - utalt Fürjes jelenlegi, kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztosi pozíciójára. - Ugyanakkor itt többről van szó, mint építészetről. Ahhoz, hogy igazán jól végezd a dolgod, inkább folyamatos lelkesedésre, csapatjátékos szellemiségre van szükség, hiszen te vagy az, aki összegereblyézi a többi ember munkáját.”

A lelkesedés Fürjes részéről kétségkívül nem hiányzik. „Nekem a szülővárosom, Budapest a világ legszebb városa (a másodiknak egyébként Veszprémet tartja, nem véletlenül: édesanyja, közvetlen rokonsága innen származik, illetve a mai napig itt él), és rajongva szeretem építeni” - vallja. - Nagyon megszerettem ezt a kreatív munkát – megálmodni, megtervezni és megépíteni valamit.” Ez vezette jelenlegi állása előtt is tizenegy évre egy ingatlanfejlesztő céghez, miután 2002-ben, a választások elvesztése után távoznia kellett a sportminisztériumból.

Úgy gondolja egyébként, nem a pozíció számít. „A jól végzett munka kulcsa, hogy a saját belső meggyőződésed szerint dolgozz, és ne az érdekeljen, hogy kormánybiztos vagy. Nem ragaszkodom a székemhez, ha úgy éreznem, már nem tölt el örömmel a munkám, le tudnék mondani a pozíciómról, éppen azért, mert a jogi és ingatlanfejlesztői tapasztalataim, a nyelvtudásom bármikor értékesíthető a piacon.”

Feladatait illetően azt mondja, Budapest speciális helyzetben van, mert a városi fejlesztések beruházója jórészt a kormány. „Budapest egyrészt a budapestiek otthona is, aminek élhetőnek kell maradnia, de a nemzet fővárosa is, és sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország. Mindkét minőségre oda kell figyelnünk, de mi elsősorban utóbbival kapcsolatban ténykedünk, nemzeti intézményeket létesítünk, gondolok akár a Ludovika Campusra, a Múzeumi negyedre vagy a MOME kampuszra. De várost nyilván csak együttműködve lehet építeni” - vélekedett.

A konszenzus, az egyetértés persze nem csak egy város fejlesztésekor fontos. Porga Gyula kérdésére Fürjes, aki a 2024-es olimpiai pályázat egyik arca is volt, elárulta: szerinte kifejezetten nagy esélyünk lett volna megrendezni a világversenyt. „A vetélytársak szerint is nagyon jó volt a pályázatunk, és Budapest győzelmével az olimpiai modellt is megújíthatta volna a NOB, hiszen végre egy közepes méretű világváros is bizonyíthatott volna a nagy országok után. A vizes vébé sikere is igazolta, hogy Magyarország képes lett volna rá – amibe egyébként bele se vágtunk volna, ha nincs olimpiai pályázat. De akkor, abban a közhangulatban muszáj volt visszalépnünk, mert az elbírálásnál sokat számít a társadalmi egyetértés is, annak hiányában viszont semmiképpen sem győzhettünk volna már, csak egy negatív bélyeg lett volna a veszteség. Ugyanakkor nem adjuk fel a reményt, hogy egyszer Magyarország is rendezhet olimpiát.”

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.