Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 2. Anita, Kármen
Veszprém
18°C
2024. június 2. Anita, Kármen
Veszprém
18°C

85 éves a Bakonyi Ház

2020. augusztus 20. 4:00
Bár létrehozása óta átesett néhány megpróbáltatáson, a Bakonyi Ház 1935 óta mutatja be parasztpolgári élet egy-egy mozzanatát.

2020. augusztus 11-én, kedden volt 85 éve, hogy megnyitotta kapuit az Erzsébet ligetben található, a Laczkó Dezső Múzeumhoz tartozó Bakonyi Ház. Ez egyik legkorábbi szabadtéri néprajzi kiállítóhely Magyarországon. Az évforduló kapcsán egy szolid ünnepség, tortázás és koszorúzás keretében Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató elevenítette fel a skanzen történelmét.

Mint mondta, a Bakonyi Ház megépítésére annak idején a múzeum egyre gyarapodó néprajzi gyűjteménye miatt volt szükség. Laczkó Dezső akkori múzeumigazgató egy olyan térben gondolkodott, ahol eredeti környezetben tudják bemutatni a néprajzi tárgyakat, így skandináv mintára skanzenben, azaz a néprajzi tárgyak eredeti lakóházban való megjelenítését képzelte el. A ház mintáját egy öcsi lakóház adta.

Az eredeti tervek szerint egy porta létrehozását tervezték, azonban a hiányzó anyagi háttér miatt csak a ház megépítésére került sor – közadakozásból. Veszprém városa és a vármegye mellett 11 iparos testület valamint magánemberek tucatjai támogatták pénzzel, idővel és energiával a ház felépítését.

1935-ös megnyitáskor a házban múzeumi tárgyak szerepeltek, valamint egy lakószoba és egy csutorás műhely. Utóbbi azért is érdekes, mert akkoriban élőben is bemutatták a mesterséget. Veszprém utolsó csutorás mestere haláláig a Bakonyi Házban dolgozott.

Nem volt megpróbáltatásoktól mentes a parasztház élete. A múzeumigazgató köszöntőjében arról is beszélt, hogy a második világháború alatt például azok a családok költöztek be, akik lakás nélkül maradtak, így a háború után muszáj volt az épületet felújítani. Többek számára ismerős lehet, hogy előbb 2008-ban, majd 2013-ban is leégett a nádtető.

Kapcsolódó cikk
Kigyulladt a Bakonyi Tájház
Kigyulladt és teljes terjedelmében égett a veszprémi Bakonyi Tájház tetőszerkezete szombat éjszaka - tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az utolsó tűzesetet követő 2014-es helyreállítás óta folyamatos fejlesztések zajlanak a Bakonyi Házban: 2016-ban falakba épített fűtéssel oldották meg a falak nedvesedését és a berendezést is megújították. A hátsó traktusban egy állandó kiállítást is létrehoztak Időtlen idők címmel. Ez az az év, amióta a hely már nem csak a melegebb hónapokban, hanem egész évben látogatható. Ugyanebben az évben a ház udvarán egy etnobotanikai kertet is kialakítottak, ami a paraszti kultúrákban használt növényeket mutatja be.

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató koszorúzta meg az idén 85 éves Bakonyi HázatPéterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató koszorúzta meg az idén 85 éves Bakonyi Házat

A házat folyamatosan bővítik, szépítik. Péterváry-Szanyi Brigitta beszámolt arról is, hogy pályázati pénzből a tervek szerint ősszel egy olyan beruházást hajtanak végre, amely segít elnyelni a domboldalról lezúduló és a házhoz folyó csapadékvizet. Ezen kívül folyamatosan pályáznak olyan forrásokra is, amellyel karban tartható a Bakonyi Ház. Ha sikerül pénzt nyerni, jövőre a nádtetőt és a döngölt agyagpadlót újítják fel.

A történelmi áttekintést követően L. Karsai Henriett néprajzos, tájházért felelős muzeológus tartott tárlatvezetést a múzeumban. 

A Laczkó Dezső Múzeum még ezen a héten, augusztus 15-én tart kiállításmegnyitót. A Hősök Kapuja látogatóközpontban Fényben Tündöklő címmel nyílik bemutató a múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményéből.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. 2024. május 17. 21:41 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.