Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
14°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
14°C

Napirend előtt: koronavírus, talajszennyezés, V-Busz

2020. szeptember 29. 4:00
Hosszú idő után először tartottak rendes közgyűlést csütörtök délután. Záporoztak is a napirend előtti kérdések.

A koronavírus második hulláma Veszprémben is felütötte a fejét – nyitotta az ülést Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP). Hozzátette: a veszélyhelyzet idején a polgármesterek különleges jogköröket kaptak a járvány elleni védekezéshez, ez azonban most nem áll rendelkezésre. Az intézményekben megtettek mindent, ami elvárható, az idősotthonok, szociális intézmények kijárási korlátozás van érvényben. Lemondták a jövő hétvégére tervezett Szent Mihály-napi búcsút. A védekezés jegyében maszkviselésre buzdítják az embereket, mert bár az életnek mennie kell tovább, az oktatásnak folynia kell, de a vírus köztünk jár és óvatosságra van szükség. 

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) frakcióvezető interpellációban javasolta, hogy a város weboldalán tegyék elérhetővé a tervtanács anyagait.

Hartmann az állatkerttel kapcsolatban is interpellált: azt kérdezte a polgármestertől, hogy tervezik-e a Gulya-dombi bejárathoz vezető bekötőút megszüntetését, az ottani parkolóhelyek számának csökkentését? Van-e szándék a Kiskőrösi utca felőli kőhíd kétsávosra bővítésére?

Zakar Csaba (DK-Szakszervezet) arról kérdezte a polgármestert, hogyan ellenőrzik a V-Busz szolgáltatásának minőségét, és milyen megállapításra jutottak ezzel kapcsolatban? 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) a csererdei talajszennyezéssel kapcsolatban érdeklődött. Milyen eredménnyel zárult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vizsgálata az egykori Bakony Művek területén fennálló talaj-, talajvíz- és karsztvíz-szennyezés felszámolásával kapcsolatban?

Katanics Sándor (DK-Szakszervezet) frakcióvezető szerint idén egyre jobban elszaporodott a parlagfű és az egyéb invazív fajok. Mit tud tenni Veszprém polgármestere annak érdekében, hogy a városban található és a várost körülvevő zöld felületek ne károsodjanak tovább?

Benczik Gabriella (MSZP-LMP-P) azt kérdezte, milyen segítséget nyújthat az önkormányzat városunk óvodáiban fennálló óvodapedagógus-hiány megoldásában? 

A polgármester minden interpellációra és kérdésre írásban ígért választ.

Guzslován Gábor (DK-Szakszervezet) azzal kapcsolatban szólalt fel, hogy a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállók közalkalmazotti jogviszonyát megszüntette a kormány. Mint mondta, Budapest még augusztus végén egyezett meg a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével egy új kollektív szerződés létrehozásáról, Szegeden pedig most tervezik közgyűlés elé vinni azt a megállapodás tervezetet, amely a Munka Törvénykönyve által előírtnál magasabb garanciákat biztosít a munkavállalóknak. Guzslován jelezte: Európa Kulturális Fővárosaként Veszprémnek is hasonló lépéseket kellene tennie.

Kovács Rajmund független képviselő indítványozta, hogy az önkormányzat növelje meg a V-Busz felügyelőbizottságának létszámát. A polgármester válaszában emlékeztetett: a felügyelőbizottsági helyekkel kapcsolatban az önkormányzati választások után a többségi és az ellenzéki frakciók konszenzussal döntöttek. Az indítványt 11 nem, 7 igen szavazattal utasították el.

Gerstmár Ferenc indítványozta a házhoz menő lomtalanítás időszakának meghosszabbítását egy hónappal,  október 31-ig a járványhelyzet miatt kialakult csúszás miatt. A polgármester jelezte: a járvány sok téren más mederbe terelte az életünket, jelenleg nincs meg az anyagi fedezete a lomtalanítás meghosszabbításának. Hozzátette: a hulladékudvar továbbra is nyitva tart és átveszi a hulladékot. Az indítványt 7 igen, 11 nem szavazattal utasították el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.