Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője

2024. március 7. 8:44
Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg.

Múlt csütörtökön zajlott az év egyik legfontosabb közgyűlése, ahol többek közt Veszprém 2024-es költségvetését is elfogadta a képviselőtestület. Erről itt és itt is írtunk korábban.

Kovács Rajmund, a Reformerek képviselője, a Híd a városért frakció tagja néhány nappal a közgyűlés után most részletesen is elmondta sajtótájékoztató keretében, hogy melyik sarkalatos témáról mi a személyes véleménye.

Hol bujkál a tőkealap?

A képviselő rögtön a közgyűlés elején interpellálta is a polgármestert, amiben a korábban létrehozott, helyi vállalkozásokat segítő tőkealap hatékonyságáról érdeklődött. A kérdés alapját a korábban tizenkét évre tervezett városi tőkealapok adták, amelyeknek a céljuk az lett volna, hogy a helyi vállalkozásokat segítsék. Mostanra azonban nagy hírverés nélkül gyakorlatilag leállították őket, egy magántőkealaphoz helyezték át a keretet, mondta Kovács Rajmund. Porga Gyula válaszában a közgyűlésen elmondta, hogy két cég jutott el a támogatásig, ők 120, illetve 683 millió forint befektetéshez férhettek hozzá, de az már az üzleti titok kategóriáját érinti, hogy valóban éltek-e ezzel a lehetőséggel. A képviselő reményét fejezte ki, hogy tényleg eljutott a pénz a helyi vállalkozásokhoz, ugyanakkor bíráltként elmondta, hogy a tőkealapok hírverése lehet, hogy nem volt elég nagy ahhoz, hogy többen éljenek a lehetőséggel.

Kovács Rajmund a közgyűlésenKovács Rajmund a közgyűlésen

Ki van szolgáltatva a város a multiknak

Kovács Rajmund az elfogadott költségvetéssel kapcsolatban is megosztotta véleményét. Szerinte Veszprém túlságosan ki van szolgáltatva a nagy multinacionális vállalatoknak, a KKV-k csupán az iparűzési adó 28%-át fizetik. Ha pedig felszámolná veszprémi telephelyét egy cég, akkor gondban is lehetne a városi költségvetés, ezért tovább kellene erősíteni a kis- és középvállalkozásokat.

Szintén a költségvetéshez kapcsolódik egy még 2022-re visszanyúló ügy, a Budapest út felújítása, ahol a város élt a kötbér jogával, miután a kivitelező nem készült el időre a munkával. A kötbér jogosságát viszont a vállalkozó vitatja a mai napig. Kovács Rajmund szerint ezért jobban meg kellene válogatni, hogy kivel dolgoztat a város.

Tavalyról egyébként megmaradt 4,9 milliárd forint, amit a Reformerek képviselője a belváros épületeinek felújítására, vagy megvételére szánt volna, vagy Veszprém 1,3 milliárdos hitelének törlesztésére.

Miért nem ad kedvezményt a Veszprém kártya a távhőre is?

A Veszprém kártyát Kovács Rajmund is üdvözölte, viszont azt már nem, hogy a képviselőtestület leszavazta azt az ellenzéki módosító indítványt, hogy a kártya kedvezményeit terjesszék ki a távfűtéses lakásban élők távhőszámlájára is. A többség a javaslatot azzal az indokkal szavazta le, hogy a döntés kirekesztő lenne azokkal szemben, akik nem távhővel fűtenek.

vehir.hu
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.