Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 3. Klotild
Veszprém
19°C
2024. június 3. Klotild
Veszprém
19°C

Különleges koprodukcióban kerül színpadra a Bánk

2022. március 11. 11:08
Katona József nemzeti drámája március harmincadikától a Latinovits-Bujtor Játékszínben lesz látható, Markó Róbert rendezésében.

A közelgő előadást beharangozó sajtótájékoztatót csütörtök délután tartották a Játékszínben, ahol a koprodukció tagjai beszámoltak az együttműködés mibenlétéről. Elsőként Szőke Kavinszki András, a Kabóca Bábszínház igazgatója szólalt fel, akinek ötlete nyomán létrejött az összefogás a különböző teátrumokkal, így a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal, és a Veszprémi Petőfi Színházzal. Mint elmondta, a szoros viszony már régóta fennáll mindkét társulattal, és most ismét együttműködnek egy produkció erejéig. Kavinszki hozzátette, számukra mindenképpen jövedelmező a kapcsolat, nagy segítség, hogy ilyen formában létrejöhet egy újabb előadás.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója megerősítette Kavinszki szavait, és hozzátette, nekik a közönség a legfontosabb, és ez az együttműködés a három teátrumon túl a közönséget is szolgálja, ezért is, és a régóta tartó barátság miatt is egyértelmű részükről a segítség nyújtás, ami egyben számukra is jövedelmező.

Balázs Attila, Markó Róbert, Oberfrank PálBalázs Attila, Markó Róbert, Oberfrank Pál

Balázs Attila, a temesvári teátrum igazgatója hozzátette, az ő szórványhelyzetükből adódóan mindig jól jön az összefogás, hogy megtartsák, s bővítsék közönségüket.

Az utolsó felszólaló a Bánk rendezője, Markó Róbert volt, aki a darab színpadra állításának körülményeiről beszélt. Szerinte művészi szempontból mindenképpen nyereség a Bánk bánnal foglalkozni, ami egyébként már a középiskolás korszaka óta izgatja.

Számos átirat készült belőle, a veszprémi közönség a Szabó Borbála-féle szöveget ismerheti meg. Az időtlen, stilizált térben egy örökérvényű történetet láthatunk egy felvonásban.

Az előadásról bővebben itt olvashatnak. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Megreformált hagyomány Megreformált hagyomány Régi tradíciókat, családi örökségeket visznek tovább frissen és újszerűen: véletlenszerűen alakult így, mégis közös nevezője ez a Life & Style magazin több interjúalanyának is, melynek nyári száma már online és nyomtatott formában is elérhető. 2024. május 30. 23:00 Hazatért a Mi-24-es Hazatért a Mi-24-es Különleges helyszínen egy különleges emlékművel lett gazdagabb a környék, bár akik régóta élnek a régióban, azoknak nem kell bemutatni, hogy milyen, amikor megjelenik egy Mi-24D típusú harci helikopter a látómezőn. A 005-ös vasmadár immáron emlékműként él tovább egykori otthonának bejáratánál, mégis olyan, mintha harcra készen emelkedne éppen a levegőbe. 2024. május 29. 23:34 Magyar kórusok találkoznak határon innen és túlról Magyar kórusok találkoznak határon innen és túlról Ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Kórusok Találkozóját június 7. és 9. között Veszprémben. 2024. május 29. 14:29 Fenyő Iván: Vagy belehalsz a nehézségbe, vagy fölébredsz tőle Fenyő Iván: Vagy belehalsz a nehézségbe, vagy fölébredsz tőle Fenyő Iván színművész nemrég Veszprém vendége volt. A Vállalj felelősséget az életedért! című beszélgetést követően mi is feltehettük neki kérdéseinket, többek között arra vonatkozóan, miért jó, ha az ember önismerettel foglalkozik, hogyan lehet ráébredni, hogy rossz úton járunk, és megtudtuk azt is, milyen elvárásokat támaszt a társadalom a színművész felé, amióta egy majdnem végzetes baleset következtében a tudatosság felé, az önismeretet útjára lépett. 2024. május 31. 8:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.