Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C

Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs

2023. március 11. 11:55
16. századi ezüstérméket talált egy amatőr kutató Nemesvámos közelében. A 154 darabból álló leletegyüttest pénteken mutatták be a sajtónak a településen.

Az érmékre a nemesvámosi Krámli Zoltán bukkant rá, aki a múzeummal együttműködve, szabadidejében végez kutatásokat fémkeresővel. (Ez a tevékenység egyébként szigorúan szabályozott és engedélyköteles.) Az első érme megtalálása után alaposabban is átfésülte a lelet környezetét, és miután feltérképezte azt a nagyjából 2x8 méteres területet, ahol további jelzéseket adott a fémdetektor, értesítette a múzeum munkatársait. 

A helyszínen végül 154 ezüst pénzérme és egy ón-ólom ötvözetű gyűrű került elő – mutatta be a leleteket Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. A pénzérméket 1501 és 1592 között verték, négy külföldi (lengyel) is szerepelt közöttük. Vélhetően egy bőr erszényben ásták el őket a tizenöt éves háború idején, feltehetően a közeledő török seregek elől akarták elrejteni a kincset, amiért azonban már nem tudott visszatérni a gazdája. Az évszázadok során a bőr erszény lebomlott, az érméket pedig az erózió szétszórta a talajban. 

Bár az érmék ezüstből készültek, a maguk korában sem számítottak nagyobb vagyonnak, egy kövérebb ludat lehetett vásárolni értük, így tehát nem nemesi kincsről, hanem egy módosabb földműves megtakarításáról beszélhetünk. 

A múzeumigazgató megjegyezte: 2015 óta dolgoznak együtt a régészet iránt érdeklődő önkéntesekkel, akikkel alapvetően a római kori út- és településhálózat mentén keresnek tárgyakat.  A programnak köszönhetően az években több új, korábban ismeretlen régészeti lelőhelyet is sikerült azonosítani. 

Krámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics TiborKrámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics Tibor

Az önkéntesek munkája azonban nemcsak a múlt megismerésében hasznos – vetette fel Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A beruházások, útépítések mentén az előzetes felmérések révén már jóval a munkálatok megkezdése előtt azonosítani lehet a régészek számára érdekes helyszíneket, és azokat előre fel lehet tárni, így nem lassítják az olyan útépítéseket, mint amilyen a 77-es út korszerűsítése és bővítése lesz az előttünk álló években. 

A tervek szerint a település határában megtalált leletegyüttest Nemesvámoson is kiállítják majd a jövőben – ígérte Sövényházi Balázs polgármester. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.