Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
17°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
17°C

Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet

2023. június 2. 15:15
Különleges helyszínen, a Szent Margit romoknál tartja legújabb bemutatóját a Kabóca Bábszínház június 6-7-én.

A Gizella Nőikarral közös, a szent fiatalkorát és példaértékű sorsvállalását feldolgozó összművészeti produkció a Rendhagyó terek előadás-sorozat legfrissebb darabja. Szőke Kavinszki András igazgató elmondta: Varga Richárd, a VEB2023 kulturális projektmenedzsere három évvel ezelőtt kereste meg, hogy vegyenek részt ők is a sorozatban. Azóta elkészült a Betyárok ideje – Gombóc, stukker újratöltve című különleges gasztroszínházi előadás, melyet a Folly Abrobértum vendéglőjében mutattak be, ezúttal pedig Szent Margit legenda címen viszik színre az Árpád-házi szerzetesnő életét, stílszerűen a veszprémi Margit-romoknál tartva a bemutatót.

A direktor szerint a hely minden szegletében hordozza a történelmet, fontos szerepet tölt be a veszprémiek életében, így amikor Kovács Géza rendezővel leültek ötletelni, gyakorlatilag magától adódott a téma. Ráadásul a lokálpatriotizmus erősítésén túl ezzel egy másik fontos vállalását is tudja teljesíteni a teátrum: nevezetesen azt, hogy a nem kifejezetten bábszínházi célközönséget, az általános iskola felső tagozatosait és a gimnazistákat is megszólítják.

– Ez a történet sok szálon kötődhet a mai fiatalokhoz is. Adott egy fiatal lány, akit az ország megmentéséért felajánl a családja az egyháznak – gyakorlatilag egy kolostorba löki őt a politika, s bár az később is saját kénye-kedve szerint alakítaná a hercegnő sorsát, amikor mentességet adnak neki, ő addigra saját maga dönt. Vállalja sorsát, még ha azt nem is maga választotta, és kitart Jézus mellett. Tettével pedig ma is fontos üzenetet közvetít: még ha más is lökött bele, saját sorsunkért vállalnunk kell a felelősséget, és az értékeinkért, elveinkért ki kell állni – fogalmazott Kovács Géza Blattner-díjas művész.

A darab tehát, melyet Szálinger Balázzsal közösen jegyez a rendező, egyszerre archaikus és korszerű, nyúl vissza a múlthoz és szól a jelennek, a tartalmat pedig a forma is leköveti: a műfaját tekintve zenés bábmoralitás a görög kórusokat is megidézi a Gizella Nőikar szerepeltetésével.

Az előadást először június 6-án és 7-én 20 óra 30 perces kezdéssel láthatja a közönség a Margit romoknál, majd a következő évadban sorozatban is megtekinthetik, várhatóan a bábszínházban, illetve szabadtéren.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.