Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szombattól

2023. július 14. 14:20 // Forrás: MTI
Harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombat nulla órától szerda éjfélig az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján - közölte pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A két szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint érdemes árnyékban tartózkodni.  Ajánlásuk szerint a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. 

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat, a magas testhőmérséklet (40,5 Celsius fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek.  A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját! 

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel!  Ismételten felhívják a figyelmet arra is, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, kisállatokat ne hagyjon senki a kocsiban! Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig 3100 futballpályának felel meg.  Kiemelték: nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.