Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
15°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
15°C

Figyelem, a parmezán nyomokban mikrocsipet tartalmaz!

2023. augusztus 19. 12:04
Észak-Olaszországban megelégelték, hogy sokan hamisítják az eredeti parmezán sajtokat, ezért a jövőben mikrocsipeket helyeznek el a termékekben, hogy bebiztosítsák a hamisíthatatlan eredetmegjelölést.

Az eredeti olasz parmezánnak (parmigiano reggiano) szigorú gyártási előírása van, amit viszont sok készítő felrúg és olcsóbb hamisítványokkal árasztja el a boltokat. Ezellen régóta harcol a Parmigiano Reggiano Konzorcium, amely szervezet most formabontó ötlettel állt elő, miszerint elektronikus csipeket is tesznek a sajtokba. Minderről a Guardian számolt be a cikkében.

Az eredeti parmezán csak Észak-Olaszországban készülhet, a sajtkorongok súlya átlagosan negyven kilogramm és legalább egy évet kell érlelni őket. Nem véletlen, hogy ez az egyik legdrágább sajt a piacon, viszont számos esetben ilyen név alatt piacra dobnak sokkal olcsóbban és egyszerűbben készülő sajtokat is, a készítők pedig a „parmezán” márkajelzés miatt nagy pénzeket szakítanak.

Az eredeti sajtkészítők most arra vállalkoztak, hogy 120 000 készülő sajtba mikrocsipeket tesznek, amiket bescannelve a fogyasztó megbizonyosodhat annak eredetiségéről.

És ha már fogyasztók szóba jöttek, az ötletgazdák azt ígérik, hogy a csipek a sajt kérgében lesznek elhelyezve, amit egyébként le szoktak vágni az emberek fogyasztás előtt, de ha valaki mégis lenyelné ezeket a kütyüket, akkor sem lesz semmi baja a szervezetének.

Információink szerint a kalocsai pirospaprikánál nem fontolgatják a technológia bevezetését, így a magyar pörköltbe még véletlenül sem szórunk csipeket az ízesítéskor.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.