Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közvilágítás LED-del

2023. november 24. 10:03

A technika fejlődésével elég sok műszaki rendszer hamar elavulttá válik, ezért korszerűsítésre szorul, így a közvilágítás is.

Ez napjainkban konkrétan azt jelenti, hogy a hagyományos – nátrium vagy fémhalogén – lámpákat LED lámpákra cserélik, melyhez érdemes ajánlatot kérni a Vilszershoptól. Ennek legfőbb előnyei az alacsonyabb energiafogyasztás, a hosszabb várható élettartam és a jobb fényminőség, illetve a szabályozható színhőmérséklet. 

Közvilágítás intelligens vezérléssel

Egy modern közvilágítási rendszertől a LED technológiából származó, előbb felsorolt előnyök mellett az intelligens vezérelhetőség is alapelvárásnak számít. 

Ez elsősorban az egyes közvilágítási lámpatestek vagy azok csoportjainak távolról történő vezérlését jelenti, mely magában foglalja a ki- és bekapcsolást, illetve a fényerősség szabályozását.

Utóbbi helyben telepített érzékelők segítségével még inkább optimalizálható, hiszen így a fényerősség igazodhat a napszakhoz, de akár a forgalomhoz is, és csak minimális energiafelhasználással üzemel, amikor senki nem közlekedik az adott utcában.

Egy intelligens rendszer a hibákat is azonnal jelzi, így időveszteség nélkül megkezdődhet a karbantartás. Nagy előny, hogy a rendszer működése monitorozható, ami megnyitja az utat a további optimalizálás felé.

Az intelligens vezérlésű közvilágítási rendszerek összeépíthetőek más városi infrastruktúrákkal, akár forgalomirányítási, akár biztonsági rendszerekkel. 

Energiagazdálkodás, sötét égbolt, biztonság

Fontos szempont a közvilágítás korszerűsítésénél az energiahatékonyság és a tápellátás, mint például a napelemes rendszerek integrációja vagy éppen a visszatáplálás lehetőségei.

A környezetvédelmi szempontok is fokozottan szerephez jutnak, melyek közül kiemelkedik a fényszennyezés csökkentése. A kékfény-kibocsátás köztudottan zavarja az állatvilágot, és az emberek cirkadián ritmusára is kedvezőtlen hatással van.

A biztonság is kiemelt szempont, ebbe a témakörbe tartozik a megfelelő földelés kialakítása, a túlterhelés elleni védelem, valamit az elektromágneses kompatibilitás.

A korszerűsítés értéke

A közvilágítási rendszerek korszerűsítésének kimutatható értéke van, hiszen a befektetés megtérül az energiafogyasztás, illetve a karbantartási költségek csökkenése által.

Anyagi értelemben kevéssé kimutatható a környezetvédelmi hatás, illetve a lakosság biztonságérzetének növekedése, bár a balesetek számának csökkenése utóbbira jó indikátor lehet.

A közvilágítási rendszer széles spektrumon hat a településen élők személyes életére, közérzetére és gazdasági tevékenységének sikerére.

Ebből kifolyólag nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a közvilágítási rendszerek korszerűsítése, intelligens vezérlésének kialakítása, napelemekkel történő integrációja nem luxus, hanem megkerülhetetlen feladat a fenntartható, élhető városi környezet kialakítása felé vezető úton.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.