Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
19°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
19°C

Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell

2023. november 26. 9:58
Magától értetődő, hogy megünnepeljük a születésnapokat, az évfordulókat, a nagy életeseményeket – ünnepelni azonban mást is lehet. Például a barátságot. Így tett az Országos Lengyel Önkormányzat is szombaton, amikor a magyar–lengyel barátság és a lengyel függetlenség napja alkalmából szerveztek koncertet a Hangvillában.

Az esemény egyben az önkormányzat a VEB2023 EKF támogatásában részesült Az ezeréves barátság jegyében programsorozat utolsó rendezvénye, melynek fő célja a 17 éves múltra visszatekintő magyar–lengyel barátság tovább mélyítése és szorosabbá tétele.

A koncert apropóját a lengyel függetlenség napjának megünneplése is adta, mely a legfontosabb lengyel ünnepnek számít: 1918. november 11-én a poroszok, az oroszok és az osztrákok által három részre osztott állam 123 év után visszanyerte szuverenitását. Több nemzedék megfeszített küzdelme, áldozatvállalása, egy felkészült, hazaszerető politikai vezetés, valamint egy szerencsés történelmi pillanat – a fegyverszünet aláírása a franciaországi Compiegne-ben és a lengyel hadsereg átvétele – eredményezte, hogy 105 évvel ezelőtt ezen a napon megszülethetett a II. Lengyel Köztársaság – idézte fel a részleteket Sebastian Kęciek lengyel nagykövet. Leírhatatlan szabadságmámor söpört akkor végig a nemzeten, ez a dicsőséges nap pedig egy évszázad elmúltával is arra emlékeztet, hogy a szabadság megtartásáért mindent meg kell tenni.

A nemzeti függetlenség napján 1937 óta a kommunista diktatúra évtizedeit leszámítva országszerte tisztelegnek az elődök előtt nemcsak az anyaországban, de szerte a világban, lengyelek és lengyelbarátok egyaránt.

Ez a barátság a magyarok esetében már evidenciának számít, noha pontosan talán meg se tudnánk mondani, mikor kezdődött. A két ország élete azonban kétségtelenül számos ponton összefonódott, gondoljunk csak arra, hogy a tridenti zsinatra egyedül a magyarok és a lengyelek nem küldtek követeket, vagy éppen a szabadságért vívott küzdelmekre, amikor generációk hoztak áldozatot azért, hogy a következő már ne tudja, milyen elnyomásban élni.

Hiába azonban az evidencia, nem szabad csupán erre támaszkodni, hiszen ez a barátság azért mégsem lehet magától értetődő – ahogy azt Porga Gyula polgármester is hangsúlyozta. Ahogy minden egyéb emberek közötti kapcsolatért, ezért is tenni kell, minden nap ápolni szükséges. Szerencsére Veszprémben a lengyel önkormányzat folyamatosan gyarapítja ezt a kapcsolatot, de sok „civil” városlakónak is fontos, hogy a barátság szoros maradjon.

Ezt bizonyítja a komolyzenei koncertre ellátogatók szép száma is, akik között magyar és egyéb nemzetiségű is akadt. Az eseményen a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikált, emellett fellépett Patrycy Hauke, Marcin Ksiazczyk és Piotr Pastuszka, a három lengyel tenor is saját zenekarával.

Fotók: Pesthy Márton

Bertalan Melinda
további cikkek
Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak a Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak a Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a köztévében. ma 12:07 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. ma 14:22 A harctéri életmentést gyakorolták A harctéri életmentést gyakorolták A NATO tagállamok és partnerországaik közül harminchárom nemzet mintegy 1600 fővel vett részt a gördülékeny többnemzeti katona-egészségügyi feladatvégrehajtás, illetve az egészségügyi területen való interoperabilitás érdekében rendezett Vigorous Warrior gyakorlaton Bakonykútiban. tegnap 14:45 A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben Továbbra is népszerű a borravaló intézménye Magyarországon, bár a fiatalabbak már jobban meggondolják, mennyivel adjanak többet a szolgáltatásokért - ismerteti felmérése alapján a Hellopay fizetési rendszereket üzemeltető társaság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. tegnap 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.