Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan lázadhat egy jobboldali fiatal a konzervatív kormány mellett?

2023. december 6. 12:07
Újabb veszprémi politikus neve jelent meg az országos politikában. Halmay Gábor, a Dózsaváros és a Jeruzsálemhegy egyik önkormányzati képviselője az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) ügyvezető alelnöke lett. Azt mondja, a konzervatív beállítottságú fiataloknak számos személyes támadással kell szembenézniük, de van egy nagy különbség liberális társaikhoz képes. Vajon mennyire trendi a fiatalok körében konzervatívnak lenni? Mi lesz a lázadó énjükkel ebben a politikai szervezetben? Ezekről is beszélgettünk.

Azt mondja, a konzervatív beállítottságú fiataloknak számos személyes támadással kell szembenézniük, de van egy nagy különbség liberális társaikhoz képes. Vajon mennyire trendi a fiatalok körében konzervatívnak lenni? Mi lesz a lázadó énjükkel ebben a politikai szervezetben? Ezekről is beszélgettünk.

Kocsis Máté azt mondta az IKSZ küldöttgyűlésén, hogy nagy dolog fiatalként jobboldalinak lenni, ezt azok merik tenni, akik még mernek lázadni. Kissé meglepő kijelentés annak tükrében, hogy tizenhárom éve 2/3-os többséggel van jobboldali kormánya Magyarországnak. Mi ellen lázadnak akkor a jobboldali fiatalok?

A lázadás minden fiatal életében jen van. Ez az a korszak, hogy neki senki ne mondja meg, mit csináljon, vagy mit gondoljon. Én is átmentem ezen az időszakon. De, ha mindezt a politikában és a politikai kommunikációban nézzük meg, akkor azt látjuk, hogy a liberális eszmék szeretnék leuralni a közgondolkodást. A fiatalokét is. Hogy csak az a helyes, amit ők mondanak, az gondolkodik helyesen a világról, aki ezeket a liberális eszméket vallja.  Ennek tükrében pedig igenis a jobboldali konzervatív gondolkodású fiatalok az igazi lázadók, bármennyire is szeretnék magukat a baloldalon így beállítani.

Mennyire trendi a jobboldali fiatalok körében mindezt felvállalni?

Nem vagyunk könnyű helyzetben, azt is lehetne mondani, hogy egy jobboldali keresztény ifjúsági szervezetnek, mint amilyen az IKSZ is, könnyebb a dolga, ha ellenzékben vagyunk. Hiszen akkor a fiatalos attitűdből eredő lázadás jobban megmutatkozik, ha valamit kritikusan kell szemlélni. Kiállni a keresztény értékek mellett, amit egyébként a kormányunk is képvisel, önmagában nem lenne lázadó. De amikor mindezt támadás éri, akkor ránk, a jobboldali fiatalokra is lehet számítani, hogy felemeljük a hangunkat. Pedig sok támadás ér minket a saját korosztályunkban is.

Milyen támadások?

Olyan verbális agresszió, amit senkinek nem kívánok ebben a korban, amikor amúgy is törékenyebb még az ember lelke. Ráadásul gyakran az iskolában, a saját közegünkben történnek ezek, ahol nincs, aki megvédjen.

Fordítva nincs ez meg a fiatalok körében? Egy liberális gondolkodású fiatalt nem érhet verbális támadás konzervatív oldalról?

Nem gondolom, hogy ez gyakori lenne. A különböző politikai ifjúsági szervezeteket megnézve azt látom, hogy a baloldalon az elsőszámú összetartó erő az, hogy gyűlöljük azokat, akik másképpen gondolkodnak, mint mi. Ezzel szemben a konzervatív oldalon ugyanezt a kapcsot a keresztény, jobboldali értékek jelentik. Tehát valami mellett állunk ki és nem valami ellen. Ha sikerül ezek mentén egy közösséget összekovácsolni, az egyben egy bajtársi közösség is lesz, ahol támogatják egymást az emberek. Ha valakit ezért bántanak, az tudja, hogy ehhez a közösséghez fordulhat bármikor.

Kicsit életidegennek tűnhet egy fiatal szájából az, ha a szabadelvű liberális eszmék helyett a jóval kötöttebb, keresztény-konzervatív nézeteket tartja a magáénak.

Ezt sokan félreértik a konzervatív politikával kapcsolatban. Mi nem azt valljuk, hogy fel kell adni a szabadságot, erről szó sincs. Csupán kell egy keretrendszer az életünkben. Ez pedig nem bekorlátoz, hanem támaszt ad, irányt mutat. A keretrendszer nélküli nagy szabadságban az ember elveszik, de így mindig tud mihez igazodni. A kulcsszó a normalitás. Amellett, hogy ezeket az értékeket valljuk, ugyanúgy jelen van a fiatalos lazaság, vagy éppen a humor az IKSZ-es összejöveteleken is. Márfi Gyula mondta egyszer azt, hogy a szabadság olyan, mint a só a levesben: egy kicsi kell bele, mert attól lesz jóízű, de ha túl sok van, akkor már ehetetlen lesz. Tehát legyünk szabadok, legyünk nyitottak a világra, de ne lépjünk túl azokon a kereteken, amit a Jóisten biztosított számunkra. Ezt egy fiatalnak belátni nyilván nagyon nehéz, de ebben tud segítségül lenni az IKSZ.

Mekkora most a veszprémi IKSZ tábora?

Körülbelül kéttucat aktív fiatal tagunk van. Ezzel egyébként országosan az egyik legaktívabb alapszervezet a veszprémi. Ez meglátszott a mostani küldöttgyűlésen is, amikor Veszprémből érkezett az egyik legnépesebb csapat. Ez volt az első alkalom, hogy az ország minden részéről összejöttek a tagok és számomra külön büszkeség volt, hogy ilyen sok veszprémivel együtt tudtam részt venni.

Ezen a küldöttgyűlésen az országos szervezet ügyvezető alelnökének választották. Mi lesz a feladata ebben a szerepkörben?

Az IKSZ szervezeti felépítése úgy néz ki, hogy az elnök mellett – aki a jövőben is Nacsa Lőrinc lesz – van egy elnökhelyettes, egy ügyvezető alelnök és egy külügyekért felelős alelnök. Rajtunk kívül pedig további nyolc alelnök, akik különböző feladatokért felelnek, köztük egyébként szintén van egy veszprémi tag, Porga Ábel. Tehát elmondható, hogy az országos IKSZ vezetésében két veszprémi fiatal is ott van. Az én feladatom a napi szintű operatív munka szervezése lesz. Először is fel kell térképeznünk, meg kell ismernünk jobban az országos tagságunkat. Jelenleg több, mint 50 alapszervezetünk van. Meg kell néznünk, hogy ők hogyan működnek, miben van szükségük segítségre és persze azt is meg kell vizsgálnunk, hogy ahol eddig nem volt jelen az IKSZ, ott miért nem és hogyan lehet ezen változtatni.

Ez egy belső szervezeti munka, de kifelé hogyan fog kommunikálni az IKSZ?

Alapvetően ugyanazokat az értékeket valljuk, mint a KDNP, szóval, ha megszólalunk a nyilvánosságban, akkor nem kell arra számítani, hogy eltérünk ettől, legfeljebb fiatalok szemüvegén keresztül irányítjuk rá a figyelmet ezekre témákra, vagy állunk ki valami mellett, vagy ellen. Veszprém egyébként alapvetően egy konzervatív gondolkodású város szerencsére, de például, amikor a Nagyboldogasszony ünnepén LMBTQ partit tartott egy szórakozóhely, a helyi IKSZ felszólalt, hogy ezt már tényleg nem kellene. De saját rendezvényeink is vannak, szintén veszprémi példát hozok: tavaly Azbej Tristan, a KDNP alelnöke és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár volt itt. Ezek mellett, pedig, mint minden politikai ifjúsági szervezet mi is részt veszünk a kampányokban, különböző politikai akciókat szervezünk.

Mennyire van az IKSZ-nek beleszólása a KDNP működésébe, ezáltal pedig akár a kormányzati munkába?

Én azt tapasztaltam, hogy nagyon erős az az irányvonal, hogy az országot a jövő nemzedékének építik. Így pedig ki is kérik a fiatalok véleményét az őket érintő témákban. Veszprém egyébként ebben is példa lehet, hiszen amikor az ifjúsági koncepciót készítette a város, az IKSZ rendszeres meghívottja volt a beszélgetéseknek és a tagjaink részt is vettek ezeken, javaslataik pedig beépültek ebbe az anyagba.

Hogyan találja meg az IKSZ a leendő tagjait?

Most már inkább a fiatalok találnak meg minket. Amikor pár éve újjászerveztük a közösséget, akkor az egy szűk baráti társaság volt, aztán mindenki meghívta a hasonló gondolkodású barátait és így fejlődtünk. Vannak olyanok is, akik teljesen ismeretlenül írnak Facebookon, hogy hogyan lehetne csatlakozni hozzánk.

Az IKSZ-es alelnöksége mellett mennyi ideje marad a veszprémi képviselői munkára?

Mivel ez a megbízás nem jelenti azt, hogy nekem folyamatosan Budapesten kellene lennem, nem gátol az itthoni munkában. Ha így lenne, nem is vállaltam volna el. Sőt, szerintem inkább segíti a képviselői munkámat. Mindkettőt választás útján kaphattam meg, ez pedig nagyobb legitimitást ad.

Jövőre önkormányzati választás lesz. Halmay Gábor neve ott lesz a szavazólapon?

Hivatalosan ez még nem dőlt el, de szeretném, igen.

 

A képek az IKSZ tisztújító közgyűlésén készültek. Forrás: IKSZ Facebook-oldala.

Hajas Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.