Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció?

2024. január 9. 16:30
Nem csak a nosztalgia szól belőlünk, ha úgy véljük, gyerekként a január még csupa móka volt és nem csak emlékeztetője annak, hogy ideje felvenni a megszokott munkatempót. Akkor még lehetett órák hosszat szánkózni a domboldalon, hógolyócsatákat szervezni, meg úgy egyszerűen elmerülni a fehér táj szépségében. Most, ha épp nem tudsz síelni, így nem opciók a síparadicsomok, úgy tűnhet, a téli élvezeteknek lőttek. Pedig ez nem igaz.

Még a nagy telek elmúlta után is van lehetőség megadni a módját ennek az évszaknak, és a januárt és februárt is annyira szeretni, mint a decembert, amikor a karácsony izgalma elfeledteti velünk a korai sötétséget, a hideget és a kopárságot. Igaz, ezért többnyire útra kell kelni, mióta a hó igencsak szeszélyesen esik, vagy leginkább nem esik. A látszólag unalmas év eleji hónapoknak, amikor semmi nem történik, viszont meg van az az előnye, hogy 1) valóban nem történik semmi, tehát kicsit könnyebb kivenni szabadságot, 2) ha elutaznánk, viszonylag olcsóbban tehetjük ezt meg az off-szezon révén.

Na de merre érdemes indulni és mit lehet csinálni ilyenkor?

Fotó: makase.huFotó: makase.hu

Hótalpazás a Hargitán

A magas hegyek nemcsak azok számára lehetnek vonzóak és bevehetőek, akik tudnak és szeretnek is síelni: a hótalpas téli túrák például tökéletes alternatívát nyújtanak a havas hegycsúcsok meghódításához. Erdélyben, Székelyföld szívében 1400-1800 méter magasban, hatalmas fenyvesek között szívhatjuk magunkba az igazán friss hegyi levegőt, hogy este a hüttében kellemes elfáradva kortyoljuk a csíki sört és harapjuk a kürtőskalácsot vagy a lángost. Mivel erdei kalandról van szó, és hamar sötétedik, egy ilyen kalandhoz érdemes utazási irodát keresni, ahol profi túravezetőt is kapunk mellé, aki gondoskodik a biztonságunkról.

Fotó: Galambszeri VendégházFotó: Galambszeri Vendégház

Wellness egy őrségi rönkházban

Ha őszinték akarunk lenni, a január nagy átka nem a szürkeség, hanem az, hogy túl sokat várunk el tőle: az újévi fogadalmaink fogságában egyből 120 százalékon akarunk pörögni, leszokni káros szokásainkról és teljesen kicserélődni, ami abszolút logikátlan. Valójában a természethez hasonlóan nekünk embereknek is pihenésre van ilyenkor szükségünk, hogy utána sokkal termékenyebbek tudjunk lenni. Pihenni, ellazulni, lelassulni, feltöltődni: mintha csak épp erre találták volna ki az Őrséget. Őriszentpéteren több békebeli hangulatú rönkházat találni, amelyek igazi wellnesst kínálnak testnek és léleknek: kipróbálhatjuk a finn típusú szaunákat, amely után akár léket vághatunk és megmártózhatunk a helyi tókákban, sétálhatunk az erdőben vagy egyszerűen csak bekuckózhatunk és az ablak mellett olvasva ejtőzhetünk és figyelhetjük az arra kóborló őzeket, nyulakat.

Fotó: ShutterstockFotó: Shutterstock

Szánkózás a Dunakanyarban

Szintén a síelés alternatívája lehet a szánkózás, egy igazán old school téli szórakozás, amit felnőtt fejjel sem szégyen élvezni. De kicsit újíthatunk a dolgon, ha a hófánkot választjuk, ami talán még kényelmesebb és szórakoztatóbb verziója a siklásnak, sőt, extrázható is. A visegrádi Nagyvillám Sípályán felvonós, hóágyúzott, zárt snowtubing (hófánk) pálya működik, ahol hét darab döntött pályán keresztül száguldozhatunk, akár háttal is. Igazi feszültséglevezető, elmét megtisztító, szelíd adrenalinbomba ez.

Fotó: Fox Jia on UnsplashFotó: Fox Jia on Unsplash

Kutyaszánhajtás Lappföldön

Nem minden turistacsalogató állatos élményt ajánlanánk jó szívvel, a finnországi kutyaszánhajtást viszont igen. Ezek az állatok gondos képzést kapnak, mielőtt húzni kezdik a szánokat, folyamatosan tartanak nekik tréningeket, minőségi étellel látják el őket és ha kiöregednek a bizniszből, szerető husky-tartó gazdikhoz kerülnek. Szóval egyszer érdemes velük száguldani Finnországban. Persze száguldás alatt ne Forma–1 tempót értsünk, de tény és való, hogy a viszonylag rövid út is megdolgoztatja az izmokat, ahogy a kanyarokban megfeszítve igyekszel egyenesben maradni. Cserébe nagyon élvezetes a dolog, a kutyák igazán értik a dolgukat, fegyelmezettek, és természetesen szuper cukik. A hidegre viszont annál is jobban készüljünk fel, mint ahogy előzetes gondolatainkban tennénk.

Fotó: Bjorn-are-with-andreassen on UnsplashFotó: Bjorn-are-with-andreassen on Unsplash

Sarki fény vadászat Tromsøben

Ha igazán jó a hidegtűrő képességünk, mehetünk még északabbra is! Tromsø 350 kilométerrel az északi sarkkörön túl található, és a világon ez a legideálisabb hely, ha szeretnénk elcsípni az aurora borealist. Az északi fény néha olyan erős itt, hogy a belvárosban, a hotel ablakából is látható, de jóval intenzívebb élményben lehet részünk, ha kicsit eltávolodunk a városi mesterséges világítástól: erre jó lehetőség lehet a belváros délkeleti részén található Bukta strand vagy a Prestvannet-tó is. Extra élmény a Fjellheisen felvonóval megérkezni a Floya hegy tetejére, ahol egyszerre láthatjuk a városi fényeket, a fjordok sziluettjét és az aurora borealist, míg a jéghegy alakú, csodás üvegmozaikkal díszített Arctic Cathedralban egy ún. Északi fény koncertet is meghallgathatunk. Mindez persze nem olcsó mulatság, viszont életre szóló élmény.

Nyitókép: Yan Krukau/ Pexels

Bertalan Melinda
további cikkek
Ezek a világ legszebb virágmezői Ezek a világ legszebb virágmezői Hollandia híres tulipánmezői ugyan nem kerültek be a top 10-be, Monet festményeket ihlető kertje Giverny-ben viszont igen. 2024. április 24. 14:42 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.