Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása

2024. március 17. 12:27
Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható.

Az már régóta köztudott, hogy a különböző elektronikus eszközök – telefonok, televíziók, laptopok – képernyője olyan kék fényt bocsát ki, ami nem csak a nyugodt alvást befolyásolhatja negatív irányba, hanem világméretű egészségügyi problémát, látásromlást is okozhat, ahogy erről az Index is ír a cikkében.

Viszont ez a mesterséges fény csupán az egyik oka annak, hogy egyre többen fordulnak orvoshoz rövidlátás problémájával, ráadásul egyre fiatalabban. A kutatók mindezt a természetben eltöltött kevés időre is visszavezetik.

A természetes fény ugyanis dopaminforrás a szervezetnek, aminek hiánya viszont előidézheti a látásromlást.

Ezt tetézi a már említett elektronikus kütyük használata, amit ráadásul sokszor nagyon közelről, alig néhány centiméterről néznek az emberek, ezzel arra késztetik a szemet, hogy hosszú ideig, erősen fókuszáljon pislogás nélkül, ami szintén a rövidlátás kialakulásához vezethet.

Az Index által idézett világhírű szemsebész, dr. Joern Jorgensen úgy nyilatkozott:

A probléma egyértelműen rávilágít arra, hogy a fiatalok nem jutnak elegendő napfényhez, amely nagyon nagyban hozzájárul a rövidlátástól szenvedők számának drasztikus növekedéséhez világszerte. Ezért is fontos bátorítani a gyerekeket, hogy menjenek ki a szabadba, és legyenek ott kint többet, azt azonban már nem tudjuk visszafordítani, milyen jelentőséggel bírnak az okoseszközök ezeknek a generációknak az életében.

A visszafordíthatatlanság pedig nem csak azt jelenti, hogy egyre több fiatalnak kell szemüveget, vagy kontaktlencsét viselnie. Tudományos értekezések szólnak arról, hogy a fiataloknál az ilyen életmód 41 százalékkal növeli a makuladegeneráció kialakulásának esélyét, ami az egyik útja lehet a teljes vakságnak.

Az orvosok felhívásukban aláhúzzák, hogy mivel az elektronikus eszközöktől való függőség mára a mindennapi élet részévé vált, amin nem lehet változtatni, így főleg arra kell kihegyezni a figyelmet, hogy a szabadban töltsön mindenki sokkal több időt, ezzel csökkentve a fent leírt kockázatok mértékét.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.