Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
17°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
17°C

A hazai borászat sokszínűsége egy külföldinek lehet útvesztő, de a magyarok éppen ezt szeretik

2024. április 25. 21:43
A magyar borok sokszínűsége egyszerre jelent előnyt és hátrányt is, amikor európai viszonylatban szeretnénk pozícionálni a palackokban mérhető büszkeségeinket. Magyarország borvidékeinek mérete összeadva akkora területet ad ki, mint Franciaországban csak a bordeaux-i. Mégis ezeken annyi fajtát termelnek a hazai borászok, ami zavarba tudja hozni akár a francia kollégáikat is. Szittnyai Zalánnal a Zwack Izabella borkereskedés borszakértőjével erről is beszélgettünk a közelgő Veszprémi Borszalon előtt.

Május 24-én a Várban, azon belül is a VEAB borospincéjében kinyit az első Veszprémi Borszalon, hogy aztán negyedévente rendszeresen összegyűjtse azokat a helyi borszerelmeseket, akik a minőségnek és a mennyiségnek is adóznának, igaz utóbbi esetében főleg a sokszínűségre, a megízlelt borok számára adnak és nem a pohár űrmértékére.

A Veszprémi Borszalonról annak ötletgazdájával, Zsandár Tamással korábban már beszélgettünk – ezt ide kattintva ismét el lehet olvasni – most viszont egy olyan kulcsszereplővel sikerült elmélyedni a magyar borok témájában, aki ugyancsak jelen lesz a borszalonon, mint kiállító, ráadásul több fajtával is készül majd.

Szittnyai Zalán a Zwack Izabella borkereskedés borszakértője nem tegnap kezdte a szakmát. A Borbarátok 7x7 könyv társszerzője már megélt több trendváltást a magyar borok dimenziójában, miközben otthonosan mozog a nemzetközi színtéren is.

Szittnyai ZalánSzittnyai Zalán

Viszont mielőtt kinyitnánk az ajtót az olasz proseccók és a francia champagne-ok felé, arra kértük Zalánt, hogy nézzünk körbe a magyar borvidékeken, mennyire színes az itthoni kínálat és ennek milyen visszhangja van szerte a világon? Mert ugye számtalanszor elhangzik az a mondat, amikor a magyar borokról van szó, hogy valójában azok csak Magyarországon világhíresek.

„Színesebb nem is lehetne. Ez igaz a borvidékekre és a szőlőfajtákra is.” – Kezdte Zalán az elemzését a hazai borhelyzetről. „Champagne-ban, Franciaországban többször jártam már borkóstolókon, volt olyan, hogy ide elkísért Légli Géza barátom is, ő a Balaton déli partján készít kiváló borokat. Azt tudni kell, hogy Champagne-ban összesen három szőlőfajtából készítenek borokat: Chardonnay-ból, Pinot Noir-ból és Pinot Meunier-ből. Ez a szentháromságuk. Amikor megkérdezték Gézát, hogy ő milyen fajtákkal dolgozik, és elkezdte sorolni az Olaszrizlingtől a Kékfrankoson és Merlot-on át az Irsai Olivérig, akkor a champagne-iak elcsodálkoztak, hogy Géza milyen gazdag borász lehet, hogy ennyi borvidéken vannak szőlői. Pedig valójában csak egy borvidéken borászkodik.”

Tehát sokszor a magyar határon túl nem is igazán tudják értelmezni, hogy milyen sokszínű a szőlőfelhozatal itthon. Néha pont ez a hátránya is a magyar boroknak, hiszen egy külföldi, kevésbé szakavatott ember könnyen elveszik ebben a kavalkádban.

Magyarországon 6 borrégióban összesen 22 borvidéket tartanak számon, ezek összterülete pedig akkora, mint például Franciaországon belül csak a Bordeaux-i borvidék.

A magyar ízlés pedig pont erre állt rá, hogy egyszerre tudunk kóstolni a sajátjaink közül klasszikus olaszrizlinget, furmintot, irsait, de ugyanígy világfajtákat is, mint a cabernet franc, vagy a kékfrankos.

Zalán a hosszú évek alatt nem csak a szőlőfajták változását követte végig – például, ahogy egyre inkább tűnnek el a hárslevelű és szürkebarát ültetvények, de helyettük megérkezett a savignon blanc – hanem a különböző trendek változásánál is ott volt.

„Sokáig azt mondtam, hogy Magyarország az irsai és a rozé hazája. Ma ez már sokkal árnyaltabb. A változásokat nagyjából évtizedes mértékben lehet látni. Amíg a 2000-es években mindenki rozét készített, mert azt keresték a legtöbben, ma ennek a kereslete visszaesett. Az Irsai Olivér viszont továbbra is slágertermék, de közben felzárkózott hozzá a Savignon Blanc is, ami egy játékosabb, kreatívabb bor tud lenni.”

De nem csak egyes szőlőfajták törnek előre, vagy szorulnak vissza a népszerűségi rangsorban, folytatta Zalán. A magyarok elkezdték fölfedezni az európai kuriózumokat is, mint amilyen a prosecco. Az Észak-Olaszországból származó tartályos erjesztésű pezsgő, ami csak az Itáliában őshonos Glera szőlőből készül mind ízvilágában, mind pedig árában befogadható a magyaroknak. De ugyanígy a buborékos vonalat képviselik a Champagne pezsgők is Franciaországból. Ezeket már palackban erjesztik 5-6 évig és emiatt egy szinttel magasabb árkategóriát is képviselnek, a magyar piacon így is sikerült gyökeret verniük.

Zalán nem ment el szó nélkül a pezsgőkészítés hazai úttörője a somlói Kreinbacher borászat mellett sem, akik, mint mondta megalapozták az új pezsgődivatot az elmúlt tíz évben Magyarországon, ami kinyitotta az ajtót a külföldi termékek előtt is.

A borszakértővel egyébként a veszprémi borkedvelők Kába-köve mellett, a Wine&Vinyl borbár pultjánál találkoztunk a legutóbbi borklub után, ahol a Bock pincészet történetét és borait ismerhette meg a veszprémi közösség. A villányi borászat részéről Bock Valér is ott volt, tőle tudjuk, hogy elődjeik még az 1800-as évek közepén érkeztek meg Németországból a környékre és kezdték el a borkészítést. Ahogy ő fogalmazott: „Az ősök a hajóból nem szálltak ki elég korán, így telepedhetett meg a sváb stílus Villányban.”

Az ő történetük is egy szelete annak a magyar sokszínűségnek, ami az itteni borászatokban jelen van és amiről Zalán is mesélt nekünk. Vele egyébként a Veszprémi Borszalonon is találkozhatnak majd az emberek, Zwack Izabella borkereskedés részéről a tokaji Dobogó pincéből hoz furmintokat, valamint a francia Lanson champagne-okból is lesz jó pár palack – ez amúgy a wimbeldoni tenisztorna hivatalos pezsgője is egyben – illetve a proseccókat az észak-olasz Ca' di Rajo borászat képviseletében kínálja majd.

Hajas Bálint
további cikkek
Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Minden eddiginél több programmal várja a látogatókat a 33. Művészetek Völgye: az összművészeti fesztiválon csaknem háromezer zenei, irodalmi, színházi, táncművészeti, családi és egyéb esemény közül választhatnak a látogatók július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. ma 19:37 A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. tegnap 14:45 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… tegnap 22:27 A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. 2024. május 7. 22:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.