Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Múltbatekintő XLIIX - Fix Gábor csizmadia műhelye a Kőkép utcában

2013. június 24. 0:12
A Cserhát egyik régi, már a 18. század végén ismert utcája volt, amely a Palotai (Kossuth Lajos) utca közepén nyílt, a Pacsirta és a Cserhát utcákkal párhuzamosan haladt a Táborállás utca irányába.

Nevét arról a barokk stációszerű kőképről kapta, amely 1870-ig az utca Palotai (Kossuth Lajos) utcai végén állt egy szikla tetején, amit a szekerek és a kocsik jobbról-balról megkerültek. A helyi monda szerint a háromszögletű kőoszlopba egy lelkész volt befalazva, aki a meggyónt bűn kibeszélése miatt ítéltek el.

Az utcában kisebb műhelyek és üzlethelyiségek működtek. Többek között Csekkel Ignác szappanos üzlete, aki 1817-ben kért engedélyt a püspöktől, hogy az utcában lévő boltjában dohányt, lencsét, borsót, és más apróságot is áruljon és Fix Gábor csizmadiaműhelye, aki 1880-tól működtette csizmadiaműhelyét a Kőkép utca 12, majd a Kőkép utca 4. számú házban. A család 1965-ig, a kisajátításig élt a házban.

Kísérő szöveg: Márkusné Vörös Hajnalka.
A MNL Veszprém Megyei Levéltárban őrzött képek válogatását, a hanganyag vágását és a film készítését Bontó László végezte.
Rozsos Józsefné Fix Magdolnával dr. Ács Anna beszélget.
Köszönjük támogató segítségét Rozsos Istvánnak és Gombor Józsefnek.

Műszaki szerkesztő: Balassa Gergő

Balassa Gergő

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.