Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Népzenére építkezik a városi ünnep

2013. augusztus 17. 14:24
A balatoni programokkal együtt szerdán Balatonfüreden mutatták be a veszprémi ünnepi rendezvényeket.

“A királynék városa méltán szerepel az állami rendezvénysorozatban” - jelentette ki a városunkat képviselő Brányi Mária alpolgármester. - “A rendezvényeket - mint majdnem valamennyi veszprémi programot - a zene, a ritmus és a tánc fémjelzi majd. Az ide látogatók egy a történelmi múltból építkező, mégis jelenkori, színes kulturális forgatagot találnak majd. Reméljük, hogy valamennyi korosztályt el tudjuk érni, meg tudjuk szólítani. Több helyszínen várjuk a résztvevőket: a Szentháromság téren a veszprémi várban - és az innen nyíló épületekben -, illetve jelentős rendezvényszínhely lesz az Óváros tér valamint a Múzeumkert. A fő irányt a Kárpát-medencei hagyományok ápolása, a népzene, néptánc, illetve a népzenei alapokra építkező modern zenei műfajok jelölik ki.”

Brányi MáriaBrányi Mária

“Ahogy említettem, nemcsak a zene kap szerepet, hanem a tánc is” - folytatta az alpolgármester. - “Táncházakba, táncos rendezvényekre is várunk minden korosztályt, a legkisebbeket pedig bábozásra, játszóházba is invitáljuk. Szeretném felhívni a figyelmet a Somogyi Győző munkásságát bemutató kiállításra a múzeumban, itt népi nemzeti ábrázolásokat láthat a közönség. A kiállításon túlmenően lovas program várja a Múzeumkertbe érkezőket. Természetesen - bár nem a Balaton-parti léptékben - tüzijátékkal zárjuk az ünnepet.”

Muraközy PéterMuraközy Péter

A füredi sajtótájékoztató után megkérdeztük Muraközy Pétert, a Veszprém Folk szervezőjét, hogy a neveken kívül mit érdemes elmondani a kétnapos rendezvényről. “Igazából semmit, a nevek önmagukért beszélnek” - felelte. - “Aki a mai magyar népzenében számít, az itt lesz.”

Tehát a “nevek, akik önmagukért beszélnek”: Téka együttes, a Kaláka, a Makám, a Cimbaliband, a Kolompos, Szabó Balázs, Bognár Szilvia és az Etnoé, Balogh Kálmán, a Csintekerintő, Szalóki Ági, Palya Bea, a Muzsikás, ifj. Csoóri Sándor és a Vonograf, Szalonna és bandája.

A részletes ünnepi programot ide kattintva találják meg olvasóink.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.