Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém is készül az ünnepekre

2015. november 23. 11:08
Ünnepi hangulat költözik a belvárosba november 29-én. Díszvilágításba borulnak a fák, karácsonyi termékek között válogathatunk, délutánonként pedig kivilágított jégpálya várja a korcsolyázókat.

Lassan megjelennek az első karácsonyi díszek a kirakatokban, és egyre több lakás bejáratára kerülnek fel az ünnepi hangulatot megidéző ajtódíszek. Pár nap, és kezdetét veszi az adventi készülődés, hogy aztán a szenteste lecsendesülve, meghitt környezetben teljen mindenki számára. Az ünnepeket megelőző időszakban nem csak az otthonainkat öltöztetjük díszbe, hanem a városban is kigyúlnak a karácsonyi fények, az utcákat és tereket karácsonyi hangulat járja át.

Fotók: ArchívFotók: Archív

Ennek részeként a hagyományokhoz hűen Veszprémben idén is megrendezik az Illatos Advent programsorozatot, aminek egyik központi rendezvénye a tradicionális karácsonyi vásár lesz a VKSZ Zrt. szervezésében. Ahogy az előző években, most is a Kossuth utca felső részét töltik meg november 27-től az árusok portékáikkal, megidézve a sürgő karácsonyi forgatagot, az ünnepek előtti várakozás izgalmát. A tér díszvilágításba öltözik, és közel negyven kisházon csillannak meg az ünnepi fények. Az idei évben törekedtek arra, hogy minél több kézműves termékkel színesítsék a korábban megszokott kínálatot. Ez a vásár azonban nem csak az ajándékok beszerzéséről szól szeretteink számára. A közel egy hónapig tartó forgatagot kicsiknek és nagyoknak szóló programok színesítik.

A gyerekek az állatsimogatónál ismerkedhetnek a bibliai történetben is szereplő kis bárányokkal, de kedvükre játszhatnak a vásár területén felállított adventi fajátszóparkban, vagy a Kabóca játékterénél. A vásár programjait Marosi Diána festőművész képeiből összeállított kiállítás is színesíti, ami szintén megtekinthető lesz a Kossuth utcán. A vásár területén felállítandó, délutánonként kivilágított jégpálya csalogatja a mozgásra vágyó nézelődőket.

Az adventi programsorozat elnevezésében az „illatos” jelző sem véletlen. A hagyományos vásáron kürtőskalács, sült gesztenye, sült hal, forralt bor és egyéb karácsonyi finomságok várják a látogatókat, akik ízlelőszerveiket ilyen finom ételekkel készíthetik az ünnepre.

A vásár árusai közt idén is megtalálható lesz az önkormányzat faháza, amelyben veszprémi általános iskolások kézműves termékeit lehet megvásárolni. Ezek az önzetlenül készített kis portékák valóban átadják a karácsonyi készülődés hangulatát, a gyermekek saját kezűleg készített díszei jól kiegészítik az ünnepi lakás fényét. Az eladásukból befolyt összeg pedig teljes egészében az iskolájuk kasszájába folyik be.

Az Illatos Advent programjai november 29-től december 23-ig tartanak, és segítenek ráhangolódni a karácsonyra, hogy az adventi időszak idén is izgalmakkal teli, ám békés várakozás jegyében teljen mindenki számára.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.