Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mátyássy Szabolcsé a legjobb opera

2016. december 24. 20:45 // Forrás: Fidelio.hu
Scaevola című operájával a korábban Veszprémben is játszó Mátyássy Szabolcs zeneszerző nyerte meg „A jövő kulcsa” 2016 operaíró versenyét. A darabot a Bartók Plusz Operafesztivál 2017-ben, június 16-25. között tűzi műsorra a Zeneakadémiával együttműködésben.

A Bartók Plusz Operafesztivál által kiírt „A jövő kulcsa” 2016 operaíró versenyre kilenc pályamű érkezett. A szeptember végén tartott elődöntőben a zsűri négy művet juttatott tovább a fináléba, amelyet december 13-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti-termében rendeztek. A még versenyben maradt művekből nagyjából 30 perces részletek hangzottak el, ami alapján a Kesselyák Gergely művészeti vezető által elnökölt zsűri Mátyássy Szabolcs operáját, a Scaevolát találta a legjobbnak- írja a Fidelio.hu.

A színész korábban Veszprémben is színészkedett, akivel a vportre.hu is interjúzott.

Scaevola

Valahol Európában, valamikor az ezredforduló környékén, egy háborúban. Az ellenség által körbezárt kisváros kolostorában papok és papnövendékek ételt osztanak a város lakóinak. A hidegről, éhínségről, háborúról énekelnek. Lányára, Mirelára támaszkodva érkezik a helyőrség parancsnoka: Slava. Kérdőre vonja a főpapot, hogy mért nem engedi a növendékeket harcolni? Duett a hazáról, emberi és isteni igazságszolgáltatásról. Fráter, a főpap hajthatatlan. Slava rövid imája után Plamenre. a fiatal papnövendékre bízza lányát, és fásultan távozik.

A lány elkeseredett, mert három hónapja nem kap hírt férjéről, Baldorcll, aki az esküvőjük másnapján indult a frontra. Plamennek önti ki szívét, akiről megtudjuk, hogy nem csupán hasonlít Mirela férjére, de édestestvére is annak. Mindketten udvaroltak a lánynak, Plamen azonban lemondott a róla bátyja számára, és kolostorba vonult. A lány, sógora vonásait nézve idézi fel férje arcát, így a hitvesi szerelmi vallomás a fiúnak különösen nagy fájdalmat okoz.

Mirela távozása után, a magukra maradt papnövendékek esküt tesznek: megfogadják, hogy egy titkos alagúton kiszökve a városból, megölik Boryát, a várost körülzáró csapatok parancsnokát. Egy sorsolás során Plamen kapja először a lehetőséget, hogy teljesítse a veszélyes küldetést.

A következő képben az ellenséges tábort látjuk, ahol épp ünneplik a közeli győzelmet. Harsány bacchanália folyik, amit a vezér irányít, szidalmazva az ellenséget. Csatlósa és hű cimborája mindenben mellette áll. Ekkor érkezik meg Plamen álruhában. Felismeri a csatlósban saját bátyját, és megdöbben. Mikor sikerül testvére közelébe kerülni, kérdőre vonja, hogy mit csinál itt. Baldo elmondja, hogy ő is a vezér megölése miatt jött, de Plamen nem hisz neki. Elveszi a fegyverét és meg akarja ölni a Boryát, testvére azonban, hogy őt védje, nem engedi. Dulakodás közben elsül a fegyver és halálosan megsebzi Baldot. A katonák elfogják Plament aki,nem hajlandó elárulni társait. Önként egy közeli hordó lángjába tartja a kezét jelezvén, hogy milyen erőt ad neki a hit, és népe szeretete. Szenvedése közben elárulja, ha ő nem is járt sikerrel, majd jönnek a nyomában mások, és Borya sehol nem lesz biztonságban. A vezér elámul a fiú lélekerején és félrelöki a tűztől. Megrendülve engedi szabadon, és csapatainak visszavonulót fúj.

A városkában futótűzként terjed a hír, hogy az ellenség elvonult. A templom közepén azonban Slava térdel egy halott fölött, és imádkozik. Plamen hagyta itt testvére tetemét, mielőtt elbujdosott. Mirelát villámcsapásként éri a hír, hogy elvesztette mind a két testvért. Felidéződik utolsó találkozása sógorával, és megzavarodó elméjében összekeveredik a két fiú képe. Fájdalmában apját épp úgy nem hallja meg, mint előzőleg Plament, s míg a nép a csodálatos szabadulást ünnepli a templomban, felakasztja magát a harangkötélre.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.