Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyünk óvatosak szilveszterkor!

2016. december 28. 23:03 // Forrás: mti
Szó szerint rosszul sülhet el, ha nem vagyunk elég körültekintőek a pirotechnikával. Jobban kell figyelni a háziállatokra is!

Bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire szilveszter előtt a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a mentőszolgálat képviselői Budapesten. A sajtótájékoztatón az érintett szervezetek, saját szakterületük szerint hívták fel a figyelmet a különböző pirotechnikai eszközök használatának szabályozására és adtak tűzmegelőzési tájékoztatást egy konténertűz-bemutató kíséretében.

Az eltévedt rakéta akár ölhet is (mti)Az eltévedt rakéta akár ölhet is (mti)

Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztálya rendészeti osztályának vezetője a tűzijátékok év végi vásárlásának és felhasználásának jogi hátterét ismertette. Kiemelte a pirotechnikai eszközök kategóriánként eltérő korhatárhoz kötött vásárolhatóságát, a felhasználási időszakot, valamint a tárolásukra vonatkozó szabályokat.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat készenléti osztályának vezetője elmondta, tájékoztatásukkal azt szeretnék, elérni, hogy szilveszterkor ne váljon senki lakástűz, égési sérülés áldozatává. Ezek a sok esetben súlyos balesetek odafigyeléssel és a jogszabályok betartásával elkerülhetők.

Az Országos Mentőszolgálat megerősített szolgálattal készül a szilveszterre, mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma - különösen a fővárosban és a nagyvárosokban - jelentősen megnő - mondta el Győrfi Pál kommunikációs és pr igazgató. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztása hideg időben különösen veszélyes lehet, mivel az alkohol megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami gyors kihűléshez vezethet.

Tűzveszélyesek lehetnek a pirotechnikai eszközök (mti)Tűzveszélyesek lehetnek a pirotechnikai eszközök (mti)

Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője kifejtette, hogy 630 árusítóhely van az országban, ezeket a katasztrófavédelem hatósági szakemberei december 31-ig vizsgálják. A dandártábornok ismertette azokat az egyszerű szabályokat, amelyek betartásával elkerülhetőek a tűzijátékok okozta tűzesetek. Az év utolsó napján átlagosan 40-50 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet valamilyen pirotechnikai eszköz okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre vagy szoba ablakán repül be és ott okoz tüzet.

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai miatt sokkos pánikba eshetnek a macskák és a kutyák - hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében. Ebben az állapotában az állatok félelmükben akár támadhatnak, haraphatnak is, de a leggyakoribb, hogy elszöknek, és sok kutya, macska soha nem is kerül utána haza.

Azt javasolják a gazdáknak, hogy tegyenek a kutyák, macskák nyakába bilétás nyakörvet a tulajdonos elérhetőségeivel, legyen az állatban mikrochip, ebben az időszakban mindenhol pórázon sétáltassák a kutyákat, otthon pedig biztosítsanak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet nekik.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.