Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A megye legjobb borait díjazták

2017. május 13. 1:30
Ismét megrendezte a Veszprém Megyei Borok versenyét - már 20. alkalommal - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezete. Az ünnepélyes eredményhirdetést sétáló borkóstolóval kötötték össze pénteken a Hangvilla éttermében.

Az elmúlt évtizedekben a hazai borkultúra rohamos léptékben fejlődött, a kamara kezdeményezésének köszönhetően, a fejlődés fokmérőjeként pedig a borászatok pedig évről évre meg is nézhetik, hol tartanak. A szervezet megyei versenye ráadásul nemcsak a borászatoknak jó visszajelzés, de egyre nagyobb marketingerővel is bír, aminek köszönhetően szélesebb kör is megismerkedhet a minőségi borokkal.

Radovits TiborRadovits Tibor

A versenyen az eddigi hagyományokhoz hasonlóan a megye mind a négy történelmi borvidéke részt vett, és jól is szerepeltek. Idén összesen 230 bormintát adtak le a borászok, amelyet Badacsonyban, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében kóstolt és ítélt meg a zsűri – mondta el Radovits Tibor, a NAK Veszprém megyei elnöke. Újdonság viszont, hogy a Pápai Agrárexpó helyett a tavalyi évtől kezdve a díjakat a Hangvillában adták át.

A 100 pontos bírálati rendszer alapján összesen négy, ún. nagy arany minősítést osztott ki a zsűri, valamint további 20 pincészetet és szakember jutalmaztak arany, ezüst vagy bronz oklevéllel.

A legkiválóbb megyei borok idén:

  1. Hudák Szőlőbirtok és Borászat 2016-os olaszrizlingje
  2. Tornai Pincészet Kft. 2015-ös Zeusz bora
  3. Egly Szőlőbirtok és Borászat 2009-es olaszrizling jégbora
  4. Söptei Bor és Gasztronómia 2013-as sárga muskotálya

A nagy arany minősítést kapott bor mellett az egyes hegyközségek egy-egy különdíjjal is jutalmazták az általuk legjobbnak vélt borászatot, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig a legkiválóbb bornak ítélte oda különdíját.

  • A badacsonyi hegyközség tanácsa különdíjjal tüntette ki a Varga Pincészetet.
  • A Balatonfüred-Csopaki borvidék hegyközségének tanácsa a Hudák Szőlőbirtoknak adta különdíját.
  • Díjat vehetett át továbbá az Egly Szőlőbirtok a Balaton-felvidéki hegyközség tanácsától.
  • A NAK Veszprém megyei szervezete különdíjjal jutalmazta a Koczor Pincészet késői szüretelésű olaszrizlingjét is.

Ugyancsak hagyomány, hogy a 10 legjobb közül a NAK a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésével és a Veszprém Megyei Kormányhivatallal közösen kiválasztja a megye legjobb borát, utóbbi döntés azonban még nem született meg.

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a szélesebb közönség is megkóstolhatta a megyei borverseny tíz legjobb versenyzőjének ízletes nedűit, illetve megismerkedhettek a készítőkkel.

A 10 legeredményesebb borászat: Söptei Bor és Gasztronómia, Egly Szőlőbirtok és Borászat, Tornai Pincészet Kft., Hudák Szőlőbirtok és Borászat, Varga Pincészet Kft., Koczor Pincészet Balatonfüred, Kálmán pince, Feind Borház, Pántlika Pincészet - Dörgicse Bor Kft., Fodorvin Családi Pincészet.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.