Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
19°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
19°C

Nyilvánosak a felvételi ponthatárok!

2020. július 26. 5:00 // Forrás: mti
Este nyolckor megjelentek az idei felvételi ponthatárok a felvi.hu oldalon.

A COVID évében a továbbtanulás sem olyan, mint máskor: a végzős középiskolásoknak otthon kellett teljesíteniük az utolsó hónapokat, egyedül kellett felkészülniük az érettségire – amiből ráadásul csak írásbelit tartottak –, és a legtöbbjüknek maximum online ballagás jutott, noha ezt a veszélyhelyzet megszűnése után néhány helyen kisebb méretben, osztályonként pótolták.

Fotó: vehir archívFotó: vehir archív

Elmaradtak az ilyenkor szokásos nagy pontváró rendezvények is, a vonalhúzás azonban ezúttal is ugyanúgy zajlott, mint minden évben: egy számítógépes algoritmus a jelentkezők elért pontszámai, a meghirdetett férőhelyek és a jelentkezők által felállított sorrendek összefésülése után könyörtelenül meghúzta a ponthatárokat.  A diákok 20 órától, a bevált gyakorlat szerint, SMS-ben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhatnak a ponthatárokról.

Fotó: MTIFotó: MTI

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést. 

A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre

– ismertette Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a ponthatárok kihirdetése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI / archívFotó: MTI / archív

Bódis József elmondta: a nagy egyetemek nagyjából úgy szerepeltek az általános felvételi eljárásban, mint az elmúlt években.

A felvett elsőéves hallgatók számát nézve az ELTE az első,

amelyet a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem követ. Jelentősen előrelépve a Budapesti Gazdasági Egyetem idén a negyedik a rangsorban. 

Fotó: MTI / archívFotó: MTI / archív

A legmagasabb pontszámot, 445-öt, idén a nemzetközi biztonság és védelempolitika szakon kellett elérni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Mesterképzésben idén 8 százalékkal magasabb a felvettek aránya, az első helyen itt is az ELTE áll, amelyet a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ - közölte Bódis.

A Pannon Egyetem felvételi eredményeiről részletesen holnap számolunk be.

vehir.hu
további cikkek
A történelemmel folytatódott az írásbeli érettségi A történelemmel folytatódott az írásbeli érettségi tegnap 10:41 A magyar nyelv és irodalom érettségivel indul a vizsgaidőszak A magyar nyelv és irodalom érettségivel indul a vizsgaidőszak Megkezdődött hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsga, utóbbiból csak középszintű vizsga tehető - közölte az Oktatási Hivatal (OH) délelőtt. 2024. május 6. 10:38 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön. 2024. február 8. 10:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.