Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 1. Tünde
Veszprém
14°C
2024. június 1. Tünde
Veszprém
14°C

Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át

2021. október 28. 9:08
A V-Busz, útfejlesztések és a részönkormányzatok sorsa is téma volt napirend előtt az októberi közgyűlésen.

A jelenlévők az ülés kezdetén egyperces néma felállásal emlékeztek meg a napokban elhunyt Kádár Tibor festőművészről.

Átadták a felsőoktatási ösztöndíjakat. A kétszázezer forintos ösztöndíjra olyan veszprémi fiatalok pályázhattak, akik idén kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat. Összesen nyolc elsőéves hallgatót díjaztak, közülük hárman helyben, a Pannon Egyetemen tanulnak. A díjazott fiatalok: Gazdig Olivér, Naszer Júlia Ráhel, Várszegi Ráchel, Gerstmár Veronika, Csomai Sára, Domokos Anna, Szilas Lilla és Hartmann Domonkos Péter. 

Interpellációjában azt kérdezte Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P), hogy miért nem működik a kádártai és gyulafirátóti településrészi önkormányzat? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, van szándék a részönkormányzatok felállításában, egyelőre azonban nem sikerült megállapodni azok összetételében. 

Szintén Gerstmár Ferenc volt az, aki a V-Busszal kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket. Lesz-e jobb kapcsolódás a vasút kiszolgálására, elvárható-e a menetrend pontos tartása, fejleszthető-e az utastájékoztatás, növelhető-e a jegykiadó automaták száma, tartható-e a jegyek és bérletek jelenlegi ára? A polgármester rámutatott: hosszú utat járt be a cég megalakulása óta, január elsején a legmodernebb járművekből álló új buszflotta érkezik, ami májusban öt elektromos busszal bővül majd. Január elsejétől a magyar városok között Veszprémben lesz a legfiatalabb buszflotta. Hozzátette: egyetért abban, hogy folyamatosan bővíteni kell a szolgáltatásokat is. Öt buszmegállóban dinamikus utastájékoztató eszközöket helyeznek ki, 15 megállóban készpénzmentes automatákat helyeznek el. A menetrendet érintően szükség van finomhangolásra, ezen már dolgoznak, a vasútállomás kiszolgálásával kapcsolatban a menetrendet a vonatok érkezéséhez igazítják, azok beérkezése után 8-12 perccel indulnak a buszok. A jegyárakban nem várható változás. 

Csík Richárd (Fidesz-KDNP) a Modern Városok Program keretében az Egyetemvárosban várható fejlesztésekről érdeklődött. A polgármester emlékeztetett: ötmilliárd forintos útfelújítási programba kezdett az önkormányzat a kormány jóvoltából. Az Egyetemi vársorészben a Zrínyi utcában és a József Attila utcában nagyfelületű útfelújítást terveznek, elindult a közbeszerzés, várhatóan 2022-ben a kivitelezés is megkezdődhet. A Kemecse utcai parkoló tervezése még ellőttünk álló feladat, de várhatóan 2023 elejére elkészülhet a parkoló. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, mi lesz a sorsa a méltatlanul elhanyagolt Szél utcai zsidó temetőnek és környékének? Porga Gyula elmondta: a Magyarországi Zsidó Kulturális Egyesülettel közösen az Európa Kulturális Fővárosa program keretében helyreállítanák a síremlékeket, rendbe tennék a növényzetet.

Szintén Halmay Gábor volt az, aki felszólalásában a Sintér-árok rendbetételéről és a Tethys-alagút kialakításáról számolt be és megköszönte azok munkáját, akik részt vettek ebben a feladatban. Az alagútról itt és itt írtunk részletesebben. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) a CLLD akcióterv keretében a mozgáskorlátozottak számára készített útvonaltervező applikációról számolt be. A navigációhoz elengedhetetlen egyfelől az adatgyűjtés, másfelől pedig az útvonaltervezéshez szükséges szoftver. A startup vállalkozás 2021 nyarán felmérte a veszprémi járda infrastruktúrát, Második lépésként pedig rögzítették ezeket az adatokat a szoftverben, amely a felmért területeken a végfelhasználók számára akadálymentes járda-navigációt biztosít. Ez a navigációs és adatgyűjtő applikáció mozgáskorlátozott emberek részére a weben és okostelefonon is elérhető (iOS és android), és az adatokat a felhasználók folyamatosan naprakészen tartják. Szintén a pályázat keretében a fiatalok érzékenyítését, bevonását és egy közszolgálati applikáció fejlesztését is megvalósítják.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Pedagógusok, akik példaképek is Pedagógusok, akik példaképek is Olyan pedagógusokat díjaztak pénteken, akik nemcsak munkájukban, hanem közösségükben is példa értékűen tevékenyek. A veszprémi Gizella Hotelben adták át a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat, valamint a Lámpás díjat. ma 0:18 Mi igaz a balatoni cápa megjelenéséből? Mi igaz a balatoni cápa megjelenéséből? A balatoni cápa annyira létezik, mint az a horgász, aki már fogott ki hekket a tóból. Ennek ellenére az internet népe rémülten fogadta azt a videót, amin egy cápauszony látszódik a vízből. A felvétel nem hamisítvány, cikkünkben pedig eláruljuk, hogy mit sikerült levideózni. tegnap 17:08 Spanyol dinamizmus Veszprém utcáin Spanyol dinamizmus Veszprém utcáin Veszprémben nyitott CUPRA Garage-t a Ring Autó Kft., amelynek köszönhetően már a régióban is elérhetők Európa legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő, az autósportban vezető szerepet betöltő gépjármű márkájának modelljei. tegnap 17:09 Ovádi Péter: a jobboldali képviselők Veszprémért dolgoznak, az ellenzékiek egymás lejáratásán Ovádi Péter Ovádi Péter: a jobboldali képviselők Veszprémért dolgoznak, az ellenzékiek egymás lejáratásán Féltávnál tart a jelenlegi parlamenti ciklus, a politika állóvizét pedig egyszerre borzolja az önkormányzati és az európai parlamenti választás, az ukrajnai háború és Magyar Péter is. Mindegyik szóba került, amikor Ovádi Péter, országgyűlési képviselővel beszélgettünk. tegnap 15:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.