Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

A 230 millió évvel ezelőtti veszprémi őstenger élővilága elevenedik meg a Sintér-árok új alagútfestményén

2021. október 13. 12:16
Kavicsfogú álteknősöket, cápákat és más tengeri ősállatokat is ábrázol a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület kezdeményezésére megalkotott óriásfestmény.

Sokak talán néha, vagy egyáltalán nem hallottak még a Sintér-árokban húzódó alagútról, -pedig hamarosan Veszprém egyik gyöngyszeme lehet! A Dózsa György út alatti építmény tulajdonképpen a viaduktot a várossal összekötő kis híd, melyen keresztül egykor közlekedőút húzódott. A Harmat utcát a Kittenberger Kálmán utcával összekötő ösvény a ’80-as évek óta használatlan, ám a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület most EKF-es és TOP-os pályázati támogatások segítségével új életet lehelne az egykori útvonalba. Sőt, 2023-ig egy olyan 9 állomásos tanösvényt is létrehozna, amely az itteni egykori kőbányával és a környék egyedülálló geológiai és természeti szépségeivel foglalkozik majd.

A Kittenberger Kálmán utcáról indulva ilyen út vezet fel az alagútig.A Kittenberger Kálmán utcáról indulva ilyen út vezet fel az alagútig.

A rehabilitálás egyik első lépcsőfoka az a Sintér-árokban már elkészült óriásfestmény, mely az egykor Veszprémet is beborító Tethys-óceán élővilágát jeleníti meg. A 230 millió évvel ezelőtti ősállatokat ábrázoló alkotás 6 méter magas és közel 9 méter hosszú. Érdekessége, hogy az alagút aljáról felfelé haladva fent összeér, de oldalról is összeilleszthető, értelmezhető képet ad.

A kép bal oldalán a híres kavicsfogú álteknősök. Az óriás festmény oldalról, és felülről is összeilleszthető.A kép bal oldalán a híres kavicsfogú álteknősök. Az óriás festmény oldalról, és felülről is összeilleszthető.

Az alagútfestmény főszereplői igazi helyi kuriózumok, a Laczkó Dezső által 1901-ben itt, a Jeruzsálemhegyen felfedezett kavicsfogú álteknősök. Mellettük más, helyi élőlények is megjelennek, így egy Lóczy Lajosról elnevezett cápa, a Cholnoky Jenő nevét viselő ammonitesz, a Hornig Károly püspöknek emléket állító kagyló, valamint egy Notosaurus is.

- Az alagútfestés projektje 2 hónappal ezelőtt kezdődött, és a kezdetektől fogva sokrétű összefogás kísérte. Az állatok ábrázolásához több szakmai segítséget kaptunk paleontológusoktól és biológusoktól is. A bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, Ősi Attila által vezetett Dinoszaurusz Expedíció tagja, Szabó Márton és a Zirci Természettudományi Múzeum egykori igazgatója Futó János is tanácsokkal látott el minket. Az előkészületek során kapcsolatot építettünk ki az ELTE Őslénytani tanszékével és a kavicsfogú eredeti maradványait őrző Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat munkatársaival is. A festményt egy igazi specialista, a National Geographicnak is alkotó Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor készítette el. Az egyes elemek elhelyezését a Színvonal Dekor munkatársai készítették, Zsebe Ágota vezetésével. A város és a VKSZ Zrt. szintén, tevőlegesen támogat minket – mondta portálunknak Bontó László helytörténeti kutató, a projekt vezetője.

Ottjártunkkor Bontó László helytörténész mesélt a falon látható élőlényekről. A tervek szerint hamarosan táblák is mesélnek az egykor Veszprém területén élt állatokról.Ottjártunkkor Bontó László helytörténész mesélt a falon látható élőlényekről. A tervek szerint hamarosan táblák is mesélnek az egykor Veszprém területén élt állatokról.

Az EKF-projekt támogatásával létrejövő festményt hivatalosan október 21-én avatják fel, ám előtte közösségi tereprendezési munkálatokat is végeznek a környéken. Legközelebb október 15-én várják a tenni vágyó embereket, hisz ahhoz, hogy a jövőben létrejöjjön a megálmodott tanösvény, a környezetet szebbé kell varázsolni.

Addig is, amíg át nem adják hivatalosan az alkotást, itt lehet lubickolni virtuálisan a Tethysben:

Ge. Á.
Szalai Csaba
további cikkek
Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Pannónia provincia virágkorában pezsgő élet zajlott megyénkben: a Balaton-felvidéken villagazdaságok sorakoztak és a Bakonyalján is számos, erre az időszakra datálható kőépületet maradványait találták meg a régészek. Péterváry-Szanyi Brigitta a Pápai járásban zajlott kutatásokon keresztül mutatta be a térség római emlékeit a Múzeumi Szabadegyetem februári előadásában kedden, a Laczkó Dezső Múzeumban. 2024. február 16. 21:02 A legrégebbi villannyoszlop alatt emlékeztek meg Gombor Józsefről A legrégebbi villannyoszlop alatt emlékeztek meg Gombor Józsefről Családja és tisztelői körében emlékeztek meg a pár hete elhunyt villanyszerelőről és helytörténeti kutatóról, Gombor Józsefről szerda délután a Csomay-oszlopnál. 2024. január 11. 9:57 Avarok és törökök Veszprémben: megjelent a Szemle idei utolsó száma Avarok és törökök Veszprémben: megjelent a Szemle idei utolsó száma Megjelent és a szokásos terjesztési pontokon elérhető a Veszprémi Szemle 71. száma. 2023. december 21. 20:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.