2022. november 29.
//
Taksony névnap

A 230 millió évvel ezelőtti veszprémi őstenger élővilága elevenedik meg a Sintér-árok új alagútfestményén

Kavicsfogú álteknősöket, cápákat és más tengeri ősállatokat is ábrázol a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület kezdeményezésére megalkotott óriásfestmény.

Sokak talán néha, vagy egyáltalán nem hallottak még a Sintér-árokban húzódó alagútról, -pedig hamarosan Veszprém egyik gyöngyszeme lehet! A Dózsa György út alatti építmény tulajdonképpen a viaduktot a várossal összekötő kis híd, melyen keresztül egykor közlekedőút húzódott. A Harmat utcát a Kittenberger Kálmán utcával összekötő ösvény a ’80-as évek óta használatlan, ám a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület most EKF-es és TOP-os pályázati támogatások segítségével új életet lehelne az egykori útvonalba. Sőt, 2023-ig egy olyan 9 állomásos tanösvényt is létrehozna, amely az itteni egykori kőbányával és a környék egyedülálló geológiai és természeti szépségeivel foglalkozik majd.

A Kittenberger Kálmán utcáról indulva ilyen út vezet fel az alagútig.A Kittenberger Kálmán utcáról indulva ilyen út vezet fel az alagútig.

A rehabilitálás egyik első lépcsőfoka az a Sintér-árokban már elkészült óriásfestmény, mely az egykor Veszprémet is beborító Tethys-óceán élővilágát jeleníti meg. A 230 millió évvel ezelőtti ősállatokat ábrázoló alkotás 6 méter magas és közel 9 méter hosszú. Érdekessége, hogy az alagút aljáról felfelé haladva fent összeér, de oldalról is összeilleszthető, értelmezhető képet ad.

A kép bal oldalán a híres kavicsfogú álteknősök. Az óriás festmény oldalról, és felülről is összeilleszthető.A kép bal oldalán a híres kavicsfogú álteknősök. Az óriás festmény oldalról, és felülről is összeilleszthető.

Az alagútfestmény főszereplői igazi helyi kuriózumok, a Laczkó Dezső által 1901-ben itt, a Jeruzsálemhegyen felfedezett kavicsfogú álteknősök. Mellettük más, helyi élőlények is megjelennek, így egy Lóczy Lajosról elnevezett cápa, a Cholnoky Jenő nevét viselő ammonitesz, a Hornig Károly püspöknek emléket állító kagyló, valamint egy Notosaurus is.

- Az alagútfestés projektje 2 hónappal ezelőtt kezdődött, és a kezdetektől fogva sokrétű összefogás kísérte. Az állatok ábrázolásához több szakmai segítséget kaptunk paleontológusoktól és biológusoktól is. A bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, Ősi Attila által vezetett Dinoszaurusz Expedíció tagja, Szabó Márton és a Zirci Természettudományi Múzeum egykori igazgatója Futó János is tanácsokkal látott el minket. Az előkészületek során kapcsolatot építettünk ki az ELTE Őslénytani tanszékével és a kavicsfogú eredeti maradványait őrző Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat munkatársaival is. A festményt egy igazi specialista, a National Geographicnak is alkotó Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor készítette el. Az egyes elemek elhelyezését a Színvonal Dekor munkatársai készítették, Zsebe Ágota vezetésével. A város és a VKSZ Zrt. szintén, tevőlegesen támogat minket – mondta portálunknak Bontó László helytörténeti kutató, a projekt vezetője.

Ottjártunkkor Bontó László helytörténész mesélt a falon látható élőlényekről. A tervek szerint hamarosan táblák is mesélnek az egykor Veszprém területén élt állatokról.Ottjártunkkor Bontó László helytörténész mesélt a falon látható élőlényekről. A tervek szerint hamarosan táblák is mesélnek az egykor Veszprém területén élt állatokról.

Az EKF-projekt támogatásával létrejövő festményt hivatalosan október 21-én avatják fel, ám előtte közösségi tereprendezési munkálatokat is végeznek a környéken. Legközelebb október 15-én várják a tenni vágyó embereket, hisz ahhoz, hogy a jövőben létrejöjjön a megálmodott tanösvény, a környezetet szebbé kell varázsolni.

Addig is, amíg át nem adják hivatalosan az alkotást, itt lehet lubickolni virtuálisan a Tethysben:

Ge. Á.
Szalai Csaba

További cikkek

A nagy cserháti tűzvész átalakította Veszprém arcát
A nagy cserháti tűzvész átalakította Veszprém arcát
A régi időkben a tűz volt Veszprém réme: az 1893-as nagy cserháti tűzvész után jelentősen megváltozott a város arca, a katasztrófa következményeit és hatásait máig felfedezhetjük a megyeszékhelyen.
Veszprém látja vendégül az Országos Honismereti Akadémiát
Veszprém látja vendégül az Országos Honismereti Akadémiát
Egy héten keresztül Veszprémre figyelnek a honismerettel foglalkozó szakemberek és lelkes civil helytörténeti kutatók is, hiszen július 3-8 között a megyeszékhelyen rendezik meg a 49. Országos Honismereti Akadémiát.
Milyen titkokat rejt a Kálvária-domb?
Milyen titkokat rejt a Kálvária-domb?
A Kálvária-domb jelenleg is zajló átépítése során a terület régészeti feltárása is zajlik. A korábbi ásatások eredményeiről csütörtökön Rainer Pál régész tartott előadást a Pannon Egyetemen. 
Visszatér a kisvasút, de nem úgy
Visszatér a kisvasút, de nem úgy
Hamarosan újra találkozhatnak a veszprémiek az állatkertet a vidámparkkal összekötő egykori kisvasút egyik szerelvényével, bár utazni nem lehet majd rajta.
Folytatták az avar kori temető feltárását
Folytatták az avar kori temető feltárását
A nyolcas út Veszprém déli elkerülő szakaszán, Veszprém határában végzett feltárásokat a Laczkó Dezső Múzeum. Folytatva a szeptemberi kutatómunkát ezúttal az útpálya déli felének építési munkái közben kerültek elő a nagy kiterjedésű avar kori temető további sírjai. A korábbi évek, évtizedek alatt több árokkal, vezetékkel bolygatták a területet, de ezek csupán néhány helyen érték el a sírok szintjét. Ez alkalommal 28 temetkezési helyet sikerült feltárni.