Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C

Áprilisban hét tél, hét nyár

2024. április 7. 10:04 // Forrás: Nyitókép: Fortepan / Lissák Tivadar
"Amiről az időjárás mesél..." című sorozatunk legújabb fejezetében Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus a régi áprilisok időjárásból szemezget.

A Kassán megjelent Oktató és mulattató „Filléres-kalendáriom” 1837. közönséges év április – vagy Szent-György hava – időjárásának főbb jellegzetességeit az alábbiakban jelöli meg:

„Április karaktere a változékonyság, mert kellemes tavaszi napok gyakran esővel, viharszelekkel, sőt havazással is változódnak; a reggelek hűvösek, a dél meleg, azonban a légi melegség naponként növekedik. Az ezen hónapokban eső hódara és pászta záporesők többnyire nagy villanyosságra [zivatar hajlamra] mutatnak. A hónap vége felé kemény nyugati szelek szoktak fújni. Ha akkor, midőn a fák virítnak, derek és ködök járnak, kevés a gyümölcs. Áprilisi esőktől sok függ. Áprilisi szárazság minden tenyészést megakaszt.”

A néphit azt tartja, ha Irén napján (április 6-án) nedves az idő, szűk lesz az esztendő. – Ha Tibor napján (április 14-én) virágos a cseresznyefa, virágos lészen a szőlő is. – Ha Szent György napján (április 24-én) akkora a vetés, hogy a holló elbújhat benne, úgy jó termés várható. – Ha Szent Márk napján (április 25-én) énekel a fülemüle, jó tavasz hirdet; ha hallgat, változó lesz a tavasz.

Fortepan / Karabélyos PéterFortepan / Karabélyos Péter

Azt nem tudjuk, hogy 1788-ban mikor kezdett el énekelni a fülemüle, de Bolgár Mihály gyűjtéséből ismerjük, hogy április 9-én kezdődött a meleg idő. 1801 áprilisa pedig szeles és hideg volt, 5-én nagy zivatar dühöngött, de kárt semmiben sem tett. 1839 áprilisa havazás és fagy miatt került bele a kalendáriumba.

1848. április másodikáról jegyezte fel Francsics Károly veszprémi borbélymester, hogy vasárnap volt. Az ég fél tiszta, kissé híves szellő lengett, hanem mégis kellemes nap volt. [Egy héttel később] április 9-én hajnali 4 óra múlt éppen, midőn kiugrottam ágyamból s kimentem az udvarra. Az idő oly gyönyörű volt, az ég egészlen felhőtlen, a lég csendes.

A hónap szeszélyességére emlékeztet bennünket Francsics Károly 1856. április 14-én – hétfőn – kelt feljegyzése is, miszerint „az idő rút, komor volt, fertelmes nagy szél sodorta utcahosszat a füstölgő port.” Ugyancsak Francsics naplójából való az alábbi bejegyzés is, 1862. április 10-éről: az „időnk gyönyörű volt! A nap minden reggel mosdva [tisztán] jött fel, és alkonyatkor pompás fényben nyugodott le. A gyümölcsfák telis-de-tele voltak virággal, és mintha mindennap szebbek lettek volna.”

1874. április 5-én arról írt a Vasárnapi Újság, hogy A húsvéti ünnepek ez idén szépen összekerültek a kikelettel. A tél március havában jóformán keményebb volt, mint a megelőző néhány tél derekán s visszatartá a tenyészetet, s így áprilisban kaptuk meg a márciusi ibolyát.

FortepanFortepan

1875 áprilisa sem volt különb. A Vasárnapi Újság április 4-én kelt tudósítása szerint: „Éjjelenként erősen megfagy, s a reggel rendesen jégvirágokat hímez ablakodra! A kályhákban éjjel-nappal ég s a kinek még volt valamije, az a tél folytán a folytonos fűtésben tökéletesen leégett. A föld oly vastagon át van fagyva, hogy még gondolni sem lehet a föld-munkára. A gazdák már nem a pajták belsejét, hanem a háztetejét etetik. Drávánk óriási jégtáblákat hord, a Balaton pedig olyan vastagon van befagyva, hogy az erős köpönyeg alatt tökéletes biztonságban érzik magukat a fogasok, s az ezek királysága alatt létező apró-cseprő keszeg, garda, kárász nemzedék. Az erdők magánya 3 – 4 hónapos havat őrizget a jövő kánikula számára.”

Áprilisban hét tél, hét nyár, - tartja a népi jövendölés. Az előbbire emlékeztet bennünket a Veszprém 1877. április 22-én megjelent tudósítása: „Időjárásunk annyira megfeledkezett magáról, hogy az ártatlanul kicsalt és szép fejlésnek indult természetet egyszerre el akarta fojtani. Múlt kedden (április 17-én) becsületes télre virradtunk; úgy esett a hó plus 1° (1,2°C) mellett, hogy szinte vacogott bele a fogunk. Nem hiába április van, de az idő áprilist is jár. Mindenkinek aggodalom ül az arcára, mi lesz a termésből, míg végre nagyot lélegezhettünk, midőn a havat folyton borús idő mellett eső váltotta fel, mely, úgy látszik, legalább a száraz fagyot nem engedte kártékonyan működni, és így bizton mondhatjuk, hogy termésünk nem sokat szenvedett.”

1878 áprilisa sem kényeztette el a régieket. Április 14-én arról írt a Veszprém, hogy „a héten már lehetett fecskéket látni. Ezek is megjárták szegénykék, azt gondolták, hogy tavaszt találnak, de biz mi nálunk még csak a naptárban van a tavasznak nyoma.” Két héttel később − április 28-án – a húsvéti napokról az alábbi tudósítást olvashatjuk: „Amily szépek voltak a nagyhét napjai, oly borúsak és szelesek voltak a húsvéti ünnepekéi. Húsvét hétfője (április 22.) néhány rövid percre még jégesőt is hozott d. u. ¾ 3-kor. Azóta időjárásunk folytonosan borús és esős, sőt ködös is, minek ismét a gazdák örülnek rendkívülileg, mert az eső már várva-várt vendég volt. A búzaszentelési körmenet (Szent Márk napja, április 25.) az eső miatt elmaradt.”

FortepanFortepan

1879. április 13-án arról olvashatunk, hogy időjárásunk a nagyhétnek egészen megfelelő, szomorú mezt öltött magára folyton borús és esős volt. Nagyszombat sűrű ködesővel köszöntött be és kevés kilátást nyújtott a derűre a feltámadásig.

Lucskos áprilist virágos május és száraz június követ, − tartja a tavaszi néphit. Vagy másképpen megfogalmazva: április hónap, ha nedves, aratás lesz bő és kedves. De ha elmarad a csapadék, és április száraz, akkor már előre vetítheti árnyékát a májusi fagyosszentek látogatása. Egy másik megfogalmazás szerint: száraz április káros, nedves április hasznos. Ebben a hónapban a kertészkedők legnagyobb öröme az, ha Szent György nap előtt fagyott lepkét látnak. Ez azt jelenti, hogy a lepkék a napsütés által megtévesztve idő előtt kikelnek a petéikből, de a hajnali fagy, a hideg idő végzett velük. Így kevesebb kártevő fogja pusztítani a növényzetet, különösen a gyümölcsfákat. Az erőteljesebb felmelegedés is Szent György nap után szokott megindulni.

Kovács Győző
további cikkek
Havazás, árvíz és cseresznyeérés is volt már májusban Amiről az időjárás mesél Havazás, árvíz és cseresznyeérés is volt már májusban A népi jövendölés szerint, ha a május elseje előtti éjjelen eső esik, nagy termés várható, de ha hideg van, vagy fagy akkor termés nem lészen. A április 21-től május 20-ig uralkodó Bika csillagképben érkező hónapunk sok tavaszi öröm hordozója. Kovács Győző meteorológus, helytörténeti kutató írása. 2024. május 6. 22:12 Amiről az időjárás mesél - midőn a Nap a Kosban van, a föld megnyílik, a gyökerek erőt vesznek Amiről az időjárás mesél Amiről az időjárás mesél - midőn a Nap a Kosban van, a föld megnyílik, a gyökerek erőt vesznek Valóban elhozza a meleget Sándor, József és Benedek? Kovács Győző helytörténeti kutató és meteorológus ennek is utánajárt. 2024. március 22. 20:31 Amiről az időjárás mesél - szösszenetek a korabeli sajtóból Amiről az időjárás mesél Amiről az időjárás mesél - szösszenetek a korabeli sajtóból Kovács Győző, helytörténeti kutató és meteorológus szemezgetett a korabeli sajtó időjárás-rovatából. Súlyos fagyok, hótorlaszok, megbénult vasút, de hogy kerül ide Petőfi Sándor? A cikkből ez is kiderül. 2024. március 11. 22:07 Amiről az időjárás mesél - a valaha volt leghidegebb télutó Veszprémben Amiről az időjárás mesél Amiről az időjárás mesél - a valaha volt leghidegebb télutó Veszprémben "A várba sem szánnal, sem más járóművel nem lehet felmenni. A gyalogjárók már szinte alagutaknak és aknáknak tűnnek fel a fal és az úttestet borító hóhegy között." - Az előző tudósítás 1929 februárjában született Veszprémben. De, hogy hogyan is gyötörte pontosan a valaha mért leghidegebb február az elődöket, arra Kovács Győző meteorológus, helytörténeti kutató emlékezik vissza írásában. 2024. február 15. 13:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.