Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Winter is coming!

2016. október 23. 12:01
Történelmi telünk lesz – írják mostanában a bulvárlapok. Náluk azonban még a klasszikus népi jóslatok is megbízhatóbbak.

Ha meteorológusok a munkájukról beszélnek, általában felhívják a figyelmet arra, hogy megbízható előrejelzést 4-5 napnál hosszabb időszakra nem lehet készíteni, ezen túl már inkább találgatásról van szó, mint tudományos alaposságú előrejelzésről. Illetve ez csak részben igaz, mert akár több évtizedes távolságra is előre lehet vetíteni a trendeket – a klímakutatással kapcsolatos, nem túl biztató híreket nap mint nap hallhatjuk. A probléma az, hogy az előttünk álló tél pont a két terület között helyezkedik el: túl távol van ahhoz, hogy előrejelezhető legyen, és túl közel van ahhoz, hogy trendek alapján beszélhessünk róla.

Szóval érdemes fenntartásokkal kezelni a bulvárlapok „milyen telünk lesz?” típusú cikkeit. Ezeknél még a népi jóslatok is megbízhatóbbak, méghozzá azért, mert azok több száz éves trendeket és összefüggéseket jegyeznek fel. Nézzük, mire érdemes figyelni, ha jósolni akarunk!

A Holnapután c.film plakátjaA Holnapután c.film plakátja

Az egyik kiemelt pont Orsolya napja, október 21. A hiedelem szerint Orsolya az előttünk álló tél tükre: amilyen idő van aznap, olyan vár ránk a következő hónapokban is. A péntek kellemetlenül hűvös és csapadékos volt – legalábbis így érezhettük. A Vmeteo.hu így foglalta össze ezt a napot: „10.21. Pénteken ismét esős időre ébredtünk. 8°C-ról nem mozdul a hőmérő higanyszála. A vártnál kevesebb csapadék hullott. 10,2°C volt a maximum. Összesen 2 mm csapadék hullott.” A hőmérséklet ugyan néhány fokkal elmaradt az ilyenkor átlagostól, a csapadékmennyiség azonban nem kirívó, így ebből még nem kell apokalipszisszerű telet vizionálni.

Az előttünk álló hetekben több neves nap is vár ránk, amikor érdemes figyelni az időjárást. Rögtön szerdán, október 26-án is: ha ugyanis Dömötör napján hideg szél fúj, hideg télre számíthatunk. Az előrejelzések szerint ez nem jó előjel, a Vmeteo azt írja: „szerdára egy hidegfront körvonalazódik, széllel, esővel, zivatar is előfordulhat.”

Vadludak (és kacsák) a jégenVadludak (és kacsák) a jégen

November közepén aztán egymást követik a kiemelt dátumok: november 11-én, Márton napján a napfényes idő zimankós telet vetít előre, ha viszont a lúd jeget talál aznap, akkor enyhe lesz a karácsony. November 19-án, Erzsébet napján az eső vetít előre enyhe telet, a havazás viszont fehér karácsonyt ígér. A 25-ére vonatkozó mondást is sokan ismerik: „ha Katalin kopog, a karácsony locsog”, vagyis december 25-én pontosan ellentétes lesz az időjárás az egy hónappal korábbihoz képest.

Ezen a ponton persze felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha mondjuk Erzsébet napján havazik, Katalin napján pedig fagy, vagyis a két jeles nap egymással ellentétes időt jósol karácsonyra. Valószínűleg szétszakadna a tér-idő kontinuum, és a világot felfalnák a hatdimenziós óriásbaktériumok. De legalább lenne egy karácsonyunk Kevin nélkül.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Ne menjen a jégre! Ne menjen a jégre! Az elmúlt hét hideg hajnalai és nappalai hatására a belvizes területeken egybefüggő jégréteg alakult ki és nagyobb tavaink partszéli részei is jéghártyásak. A jégréteg azonban a legtöbb helyen egyelőre alkalmatlan a sportra. A lápos területeken kialakult jégréteg pedig a jég vastagságtól függetlenül is életveszélyes – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Adtak néhány tippet arra az esetre, ha mégis bekövetkezik a baj. 2024. január 16. 10:42 Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Amiről az időjárás mesél Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Volt idő, amikor még nem a műholdakról követték a zivatarok mozgását, hanem a horizonton figyelte a kor embere az égbolt színét és ebből vontak le messzemenő következtetéseket az egész hónap, vagy évszak időjárására nézve. Kovács Győző vendégírónk, helytorténeti kutató és meteorológus ezekből szemezgetett. 2024. január 15. 15:05 Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Nem csak a nosztalgia szól belőlünk, ha úgy véljük, gyerekként a január még csupa móka volt és nem csak emlékeztetője annak, hogy ideje felvenni a megszokott munkatempót. Akkor még lehetett órák hosszat szánkózni a domboldalon, hógolyócsatákat szervezni, meg úgy egyszerűen elmerülni a fehér táj szépségében. Most, ha épp nem tudsz síelni, így nem opciók a síparadicsomok, úgy tűnhet, a téli élvezeteknek lőttek. Pedig ez nem igaz. 2024. január 9. 16:30 A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen Bár már látszik a fény az alagút végén – szó szerint, hiszen egyre hosszabbak a nappalok –, a karácsonyi csillogás elmúltával a január és a február az év leginkább hangoló hónapjainak számítanak. 2024. január 4. 20:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.