Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Menni vagy maradni?: ez itt a kérdés! / Tapolcán ülésezett a szocialista frakció

2008. szeptember 4. 11:10 // Forrás: MTI/Magyar Hírlap/Vehír
A Fidesz, sőt az SZDSZ szerint is távoznia kell a Gyurcsány Ferencnek. A miniszterelnök szerint viszont széles körben támogatják a szembenézés programját, úgy véli elképzeléseit az emberek is alapvetően jónak ítélik meg. A kormányfő a tapolcai frakcióülésen úgy fogalmazott, ahogy fogalmazott, kész vitára szállni a jó ügyért. A múlt héten, a Népszabadság hasábjain közzétett programról szólva Gyurcsány Ferenc szó szerint azt mondta: "Na most ha jön számunkra egy támogatás ehhez, akkor szerintem nehéz megmagyarázni parlamenti pártoknak, hogy akkor ők miért nem támogatják".

A kormányfő a frakcióülés szünetében az MTI-nek azt mondta, határozott erős szakmai, politikai támogatottságát lehet érezni az úgynevezett szembenézés programjának. A szocialista képviselők Tapolcán a szociális rendszer védelme mellett álltak ki, mi szerint a nyugdíjrendszert és a családtámogatási rendszer erősen nem sérülhet.  Gyurcsány Ferenc rámutatott arra is, hogy a képviselők szerint azt a programot, amely havonta otthagy négy-ötezer forintot egy átlagjövedelmen élőnél, meg lehet becsülni, s ehhez lehet támogatást is szerezni. "Attól nem félek, hogy a szocialista párt támogatását ehhez nehéz lenne megszerezni" - jelentette ki a kormányfő. A szembenézés programjának részleteiről a miniszterelnök annyit mondott, ha az embereket megkérdezzük arról, hogy jó-e az adócsökkentés, a szakmunkástanuló-ösztöndíj, a nemzeti közmunkaprogram, akkor tízből nyolcan azt mondják: "igen, jó!" – szerinte nem a szocialista pártért kell vitába szállni ezért az ügyért, hanem azért, mert megéri.

Többek közt a megyénket is átszelő 8-as főút tervezett fejlesztései is szóba kerültek Tapolcán, az MSZP közép- és nyugat-dunántúli parlamenti képviselőinek frakcióülésén. Arról nincsenek információk, hogy egyáltalán terítéken van-e még az M8-as gyorsforgalmi út kiépítése. A miniszterelnök szerint most az adócsökkentés programja a legfontosabb kérdés.

Miközben a miniszterelnök jó programról, jó ügyről és széles körű támogatottságról beszél, az SZDSZ kizárólag nélküle felálló kormányról hajlandó érdemben tárgyalni. A Magyar Hírlap információ szerint a liberálisok ultimátumokat intéztek az MSZP vezérkarához. Két dologról hajlandók egyeztetni: vagy egy Gyurcsány nélküli kormányról, vagy pedig a szakértői kormány felállításáról. A szocialisták keddi elnökségi ülésén Gyurcsány Ferenc többször is megjegyezte, hogy egy jó megállapodás nem múlhat személyi kérdéseken. Ez most nem így tűnik!

 
Olyannyira, hogy a tegnapi napon Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője ismételten lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. "Tudjuk, ott van az asztalán a lemondási nyilatkozat, vegyen egy mély levegőt, legyen erős ember, és írja alá. Rövidítse meg ezzel Magyarország politikai agóniáját" – mondta budapesti sajtótájékoztatóján szerdán a politikus. Navracsics a miniszterelnök Megegyezés című programját a legutolsó kitörési kísérletnek minősítette, azonban "ez sem sikerült, hiszen eddigi barátai, vitapartnerei, a gazdasági elemzők és a piac sem fogadta kedvezően a programot, vagyis a miniszterelnök nem tudott kitörni saját hozzá nem értése és tehetségtelensége csapdájából".

A frakcióvezető szerint ezt az amúgy fizetett politikai hirdetést Gyurcsány azért nem meri bevinni az Országgyűlés elé, és bizalmi szavazást kérni maga ellen, mert pontosan tudja, hogy megbukna. Tudja mert tisztában van vele, hogy az elmúlt négy évben nem tudott érdemleges kormányzati eredményt felmutatni. Hecckampányokkal, a társadalom megosztásával, az ellenzék leantiszemitázásával, majd újabb és újabb kommunikációs akciókkal próbálta elterelni a figyelmet a kormányzati politika válságáról – fogalmazott Navracsics Tibor. A honatya a szakértői kormány felállításáról, melyet az SZDSZ is szorgalmazna, úgy nyilatkozott, valódi megoldás az előrehozott választás lenne. A szakértői kormány felállítása, melyet a Fidesz már 2 évvel ezelőtt is javasolt, csak az ehhez vezető út, de nem megoldás.

Az elmúlt hetek történéseire utalva megjegyezte, hogy a lemondásra Ausztria kancellárja és Japán miniszterelnöke is képes volt.

 Gyurcsány Ferenc korábban maga is kilátásba helyezte lemondását, amennyiben nem lesz egyetértés az SZDSZ-szel az adóprogram ügyében. Utódjának keresését a szocialisták tagadják.

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. ma 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.