Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Az egész országban úsznak a mentésünkre / – jövőre lesznek tízévesek a vízimentők –

2008. szeptember 8. 11:41
Még csak jövőre lesznek tízévesek, de már most történelmük van. És tekintélyük. Kevesen tudják ezt produkálni, különösen akkor, amikor a pénzszűke mindenütt dominál. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata azonban képes volt fennmaradni, s megküzdeni minden nehézséggel.
Az egyesület 1999 őszén alakult Vízimentők Balatoni Szakszolgálata néven a zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban. A hely ideális, hiszen Zánka majdnem a Balaton „közepe”, ahonnan keletre és nyugatra is nagyjából azonos idő alatt lehet elérni.

A tagság 400 fős, évente átlag tíz tanfolyamot szervez, bonyolít le. A Balaton partján közel 40 strandon áll csapatuk vízimentői szolgálatban. 2006-ban 6 mentőhajóval 6 mentőbázist üzemeltettek a főszezonban. A statisztikák magukért beszélnek: megalakulásuktól számítva közel ezer embert mentettek ki a vízből.

2006 nyarán működési területüket az egész országra kiterjesztették. Úgy gondolták, hogy ami a Balatonon jól működik és fejlődőképes, azt érdemes az ország más területeire is kiterjeszteni, átadni.

A Helyi Téma először balatonakali strandra látogatott el, ahol két egyetemista, Rékai Csenge és Gyöngyösi Ákos mutatta be azt a mentő katamaránt, amely nemcsak igen egyszerű, könnyen kezelhető, de biztonságosabb is, mint elődei, a billenékeny csónakok. Fotósunk, Szabó Balázs képén is jól látszik, hogy kerekei is vannak az eszköznek. Így az esetleges sérült anélkül partra szállítható, hogy a szárazföldi mentőknek vízbe kellene gázolniuk. Praktikus azért is, mert a vízből történő mentésnél nem kell átemelni a sérültet magas (és újabb sérülést okozható) oldalon, közepe anatómiailag is megfelel egy gyors újraélesztéshez, parányi „fedélzetén” ott a mentőmellény, -karika, csáklya, elsősegély láda, de a vízhatlan tokba helyezett rádiótelefon is. Mozgatása is egyszerűbb vízen és parton egyaránt. A két strandi mentő szerint rendszeresen van szükség a munkájukra. Szerencsére az utóbbi időben elsősorban a kagylók okozta vágás, a parti köveken történő elcsúszásból származó horzsolás eredményezett beavatkozást.


Lapunk megtekintette a zánkai bázist is, ahol Ujvári Gergely vízimentő mutatta be a motoros technikát. A mentőhajó alja speciális, üvegszál erősítésű anyagból készült, oldalfalai felfújhatók. A kisebbik (hatméteres) hajót száz, a nagyobbikat (hat és félméteres) 115 lóerős, környezetbarát motor repíti előre. Felszerelése: mentőkocka, 14 mentőmellény, sisakok, dobózsák (ezzel lehet kihúzni a bajbajutottat), de egy gyorsbeavatkozási búvárfelszerelés, egy félautomata defibrillátor, elsősegélycsomag, sőt még melegítő pokróc is a fedélzetén van. A rádiós készülékek biztonságosak még bonyolult időjárási körülmények közepette is.


Szedlák Péter elnökségi tag elmondta, hogy szolgálati célú hajóvezetői engedély kell a jármű vezetéséhez, sőt, a kifutásához is a vízi rendészet engedélyére van szükség. Igen szoros a kapcsolatuk a hatóságokkal, intézményekkel, civil szervezetekkel.

A mentők 24 órás ügyeletet tartanak, s nappal a riasztást követően 2 percen belül el kell indulniuk. Sötétedés után ez 3-4 perc.


A vízimentők szerint a legtöbb ember a saját hibájából kerül bajba, leginkább a felelőtlenség, vagy éppen a meggondolatlanság miatt.

Álljon itt példaként az idei szezon két igazán eredményes mentése. Az ábrahámhegyi strandon szolgáló Tóth Zsófia éberségének köszönhető, hogy egy kétéves kislány megmenekült. Szülei nem vették észre, hogy kicsúszott az úszógumiból, a vízimentő azonban felfigyelt az üresen lebegő játékra és szerencsére megtalálta a víz alatt lebegő kis testet. A legutóbbi eset: gumimatraccal és csomagokkal próbált átkelni Balatonboglárról Révfülöpre egy ikerpár, akiket a végkimerültség határán sikerült még megmenteni a parttól egy kilométerre.


A szakszolgálat sajtósa, Tar Mihály elmondta, egyre gyakoribb, hogy akiket megmentenek, azok meleghangú köszönőleveleket küldenek.

 

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. ma 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.