Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Gyurcsány ismét zsarolással próbálkozik / Előre kész lenne a forgatókönyv? Színjáték vagy tényleges megoldáskeresés?

2008. szeptember 9. 0:26 // Forrás: MTI/Független Hírügynökség/MTV/Vehír
Nem ismeretlen Gyurcsány Ferencnek a zsarolás módszere. 2006-ban a bizalmi szavazáson a frakciót zsarolta, az MSZP tisztújító kongresszusán, pártelnökké választása kapcsán élt ezzel az eszközzel. Most újra a pártja tagjait zsarolja, hogy azok kiálljanak mellette és legújabb programja mellett – mondta hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics Tibor szerint könnyen meglehet, hogy a miniszterelnök már tudja a forgatókönyvet, és szeptember 27-én, a pártkongresszuson már csak az adminisztrációt fogják lebonyolítani.
Mindössze három nappal a költségvetési törvény benyújtása előtt ül össze az MSZP kongresszusa, hogy döntsön a három lehetőség közül, melyek a parlament feloszlatása, új MSZP vezetésű kormány, avagy a Megegyezés programjának támogatása. Vagy ennyire rosszul áll a költségvetés, és nem lehet tudni mi vár ránk 2009-ben, így teljesen mindegy, hogy dönt a kongresszus, vagy az eredményt maga Gyurcsány Ferenc irányítja. Lehet, hogy már meg is jelölte, melyik a helyes válasz a három feltett kérdés közül, és szeptember 27-én már csak az adminisztráció lebonyolítását kívánja végrehajtani – véli Navracsics Tibor. Bárhogy is lesz, a politikus szerint az már egyértelmű, a miniszterelnök saját sorsával és nem az ország jövőjével foglalkozik. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője közölte: a Megegyezés című dokumentum egyszer már bemutatkozott a nyilvánosság előtt, és megbukott. Mind az ellenzéki pártok, mind a szakértők olyan véleményt alkottak róla, amely szerint a program alapja, illetve maga az elképzelés is teljesen irreális. Mivel Navracsics szerint a program megvalósításra nem alkalmas, a kongresszus vélhetően azt fogja javasolni a kormánynak, hogy próbáljanak meg társadalmi támogatottságot szerezni. Elgondolkoztató, miért nem merte Gyurcsány Ferenc a programot egyenesen behozni az Országgyűlés elé. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: ha Gyurcsány Ferenc komolyan venné azt, hogy valóban erről a programról kell döntenie, akkor azt merné behozni a Magyar Országgyűlés elé, és merné megengedni, hogy erről vita legyen a parlamentben, és - ahogy egy kisebbségi kormány programjáról illik - a vitát követően szavazhatnánk erről, eldöntve egyúttal a miniszterelnök sorsát is

 

Asztalán lenne a lemondónyilatkozat?

Az igazi bátorságot viszont az jelentené, ha a választópolgároknak adnának lehetőséget a döntésre – utalt mondatával az előrehozott választásokra Navracsics Tibor. A szakértői kormány felállításáról a politikus azt mondta, hogy már 2006-ban javaslatot tettek annak felállítására, kötött mandátummal, meghatározott időre, melyet mind az öt parlamenti párt támogatott volna. A tervek szerint akkor az egészségügyi, az oktatási és a közigazgatási reform terén adott volna felhatalmazást az öt parlamenti párt a szakértői kabinetnek, feltéve, ha megszületik a megegyezés. Nem így lett.

Egyelőre nem tudni, pontosan miről is döntenek a kongresszuson a szocialista párt tagjai. Egyes sajtóértesülések szerint már a frakcióülést követően több MSZP-s képviselő, többek közt Tóth Károly is azt mondta, nem elég a Megegyezés programjáról tárgyalni, hanem dönteni kell a miniszterelnök sorsáról, esetleges cseréjéről is, hogy biztonságos többséggel fogadtathassák el azt a parlamenttel. A vita végeztével, melyen egyébként a kongresszus szükségessége is megkérdőjeleződött. A képviselők egy tartózkodás mellett egyhangúlag szavazták meg azt az állásfoglalást, amely egyértelműen kiáll a "Megegyezés" és Gyurcsány Ferenc mellett és kimondja, hogy a miniszterelnök személye nem vita tárgya.

Fodor Gábor kizárólag szakértői kormányról vagy előrehozott választásról egyeztetne

Sokan megkérdőjelezik, egységesen szavaz-e majd az SZDSZ a programot illetően, avagy lesznek, akik támogatják azt, s ezzel minden marad a régiben. Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke viszont ezt a lehetőséget kizártnak tartja. Szerinte nincs az a mód, mellyel a kisebbségi kormánnyal megállapodást tudnának kötni. Ebben már maga Gyurcsány Ferenc sem biztos. Míg a frakcióülés szünetében újságíróknak még úgy fogalmazott, hogy az MSZP és az SZDSZ egymás stratégiai szövetségesei, addig blogjában azt írja, hogy ez a viszony most veszélybe került. Kérdéses, ez ügyben mennyire lesz egységes a liberális párt, hiszen egyes megyei vezetők, többek közt Varga Győző Komárom-Esztergom megyei elnök azt nyilatkozta, hogy ők nem támogatják sem a szakértői kormányt, sem pedig az előrehozott választásokat. Fodor Gábor pártelnök ellenben csak ezen két variációról egyeztetne az ellenzéki pártokkal.


Dávid Ibolya egy szakértői kormány mellett nem látja sem a programot, sem a mandátumot

A liberális politikus hétfőn levélben kereste meg Dávid Ibolyát, Orbán Viktort és Semjén Zsoltot, akiknek többek között azt írta, hogy kudarcot vallott Gyurcsány Ferenc kísérlete, a közbizalom és a parlamenti többség helyreállítására, azért közös felelősségük, hogy megoldást keressenek.

Dávid Ibolya, az MDF sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, nem hisz a szakértői kormányban. Minden kormány mögött program áll, minden program mögött pedig mandátumszámnak kell állni, és ezt a magyar parlamentben, a demokratikus népképviselet útján, csak a pártok tudják biztosítani – mondta a pártelnök.

A Fidesz, az MDF és a KDNP is úgy látja, szakértői kormány nem jelenthet megoldást, kizárólag az előrehozott választások. Ettől függetlenül most úgy tűnik, minden ellenzéki párt elmenne egy Fodor Gábor által kezdeményezett találkozóra.

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.